OLJE OG GASS

Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Oppsagte har fortrinnsrett.

Statoils illustrasjon av Johan Sverdrup-plattformene på Utsirahøyden. (Foto: Statoil).
Statoils illustrasjon av Johan Sverdrup-plattformene på Utsirahøyden. (Foto: Statoil). Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. mars 2015 - 10:57

Aibel har det siste året sagt opp nærmere 700 ansatte, og siden i forfjor høst kuttet rundt 1000 innleide konsulenter.

Etter at oljeserviceselskapet i forrige uke signerte en av de aller gjeveste Johan Sverdrup-kontraktene, søker de nå på nytt etter ingeniører.

Syv ledige stillinger

For øyeblikket ligger syv ledige stillinger ute på Aibels nettsider. I teksten skriver selskapet at de søker etter dyktige ingeniører til Johan Sverdrup-prosjektet.

Alle stillingene er knyttet til Aibels Oslo-kontor i Asker, som vil ha ansvaret for å administrere prosjektet.

Johan Sverdrup-kontrakten til Aibel gir arbeid til i alt 3000 personer, 600 av dem i Oslo.

– Johan Sverdrup er Aibels største prosjekt til nå, og inneholder mange spennende utfordringer i årene som kommer. Prosjektet er nå i startfasen, og vi trenger allerede flere dyktige ansatte, skriver selskapet i beskrivelsen av stillingene.

Les også: Stanser hundrevis av rigger: Kan gi hopp i oljeprisen

Skal ansette enda flere

Kommunikasjonssjef i Aibel, Bjørg Sandal, sier at det er som forventet at de vil trenge flere folk og ytterligere kompetanse i det nye oppdraget.

– Det vil bli opptrapping nå utover, jeg kan være helt tydelig på at vil komme enda flere stillinger, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Loven gir de oppsagte medarbeiderne fortrinnsrett på nye stillinger i selskapet, men det forutsetter at de har den rette kompetansen. Sandal forklarer at de ikke har oversikt over hvem av de oppsagte som fremdeles står uten jobb, men at de har bedt dem om å følge med på stillinger som blir lagt ut.

– Vi forventer at det vil være tidligere ansatte som søker på de ledige stillingene vi har nå, som ønsker å få jobben sin tilbake. Det er en forutsetning at kompetansen må stemme med det vi søker etter, men de går foran andre, hvis alt annet er likt, forklarer hun, og legger til at hun oppfordrer tidligere ansatte til å følge med på om det dukker opp relevante stillinger for dem.

I tillegg til i Oslo, vil det etter hvert også bli behov for flere hoder og hender ved veftet i Haugesund, når byggeprosessen skal i gang. Det ligger litt lenger fram i tid.

Les også: Analytiker: To av tre store Sverdrup-kontrakter havner i Asia

Har beholdt kompetanse på nybygg

I alt er 700 personer formelt sagt opp i Aibel siden mars i fjor, da oljeserviceselskapet startet nedbemanningene. I tillegg kommer naturlige avganger, slik at selskapet har redusert staben med nærmere 1000 ansatte det siste året.

Den siste kuttrunden var i oktober i fjor, under fem måneder siden.

– Har Aibel vært for raske med å kutte?

– Nei, jeg vil ikke si det. Helt fram til tildelingen av denne Johan Sverdrup-kontrakten har det vært usikkerhet knyttet til hvem som ville få den. Fra vi startet nedbemanningene i fjor har vi sagt at vi måtte tilpasse antall ansatte den oppdragsmengden vi har. Denne kontrakten var det viktig for oss å få. Vi har hele tiden sagt at vi har vært avhengige av nye prosjekter for å unngå flere oppsigelser, påpeker Sandal.

– Har det vært oppsigelser i Asker?

– Det har vært noen få oppsigelser også i Asker. Men vi har hatt dette prosjektet i kikkerten lenge, og det har også gjort at vi har holdt igjen på kompetanse på nybygg, som vi visste vi ville trenge om vi fikk oppdraget. Denne kompetansen sitter primært i Asker.

Les også:  Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

– Vi går i gang

Utbyggingsplanen for Johan Sverdrup ble overlevert myndighetene i midten av februar, og er foreløpig ikke behandlet av Stortinget.

Aibel er likevel trygg på at det skal gå smertefritt og at de ikke risikerer noe ved å gå i gang med ansettelser alt nå.

– Nei, det tar vi helt med ro. Johan Sverdrup-feltet er virkelig et villet og ønsket prosjekt fra lisenshaverne, myndighetene og industrien i det store og det hele. De problemstillingene som måtte være der blir sortert ut. Så vi går i gang, sier Sandal.

Hun er svært fornøyd med at selskapet nå, etter et tungt år med flere nedbemanningsrunder, er i en posisjon hvor de kan ansette igjen.

– Det er veldig kjekt for oss å kunne gjøre det. Jeg tror vi er inne i en god spiral. Så må vi bare passe på at vi får inn de som har den kompetansen som prosjektet trenger, understreker kommunikasjonssjefen. 

Les mer om Johan Sverdrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.