T2

Så mye strøm bruker dingsene dine

Strømforbruk i kWh for ulike dingser i hjemmet
Strømforbruk i kWh for ulike dingser i hjemmetBilde: Illustrasjon; Simen Håkonsen

Huset rom for rom

Varmt hus

Isolasjon: Det viktigste du kan gjøre for å spare energi. Se også egen artikkel om termofotografering. Loftet i eneboliger er et glimrende eksempel på energitap, her kan du spare på å isolere. Å tette vinduene med tettelister kan fort lønne seg. Tommelfingerregelen er at det koster like mye å tette med list som du sparer på ett år. Fra år to utgjør det 50 kroner pr. vindu.

Temperatur: Senker du temperaturen i huset fra 21 til 20 grader senker du behovet for oppvarming med 5 prosent.

Vinduer: Kalde flater som suger varmen rett ut av kroppen. Trelags energiglass er å foretrekke.

Dører: Hold dem lukket mellom rom som kan ha lav temperatur (soverom) og rom som må være varmere (bad).

Solfangere: På taket kan slike forsyne huset med rundt 3500 kWh varme i året, selv i Norge.

Anbefalt temperatur: Gang/Entré 18 grader.Kjøkken

Vifte: Skru av så fort som mulig, varme pumpes rett ut av huset

Kjøleskap: Et nytt kjøleskap bruker mindre enn det gamle, men ikke dramatisk mye mindre. Her er det lurt å la varm mat avkjøle seg før du setter den inn, og ha døren åpen i kortest mulig tid så ikke kulden “renner ut”. på gamle skap lønner det seg å tørke støvet av kjøleribbene på baksiden.

Vaskemaskin: Skal bare kjøres når den er helt full

Belysning: Lysrør trekker mindre strøm enn andre pærer. LED- pærer trekker lite og inneholder ikke miljøgifter.

Fryseboks: Den største energibrukeren på kjøkkenet. Her er det relativt lite å spare på å kjøpe nytt, men det er lurt å velge en boks som passer ditt behov og ikke er overdimensjonert.

Ovn: her er det lite å gjøre ut over å skru av ti minutter før maten er ferdig, og ta små grep som å koke gulrøttene i samme kjele som potetene.

Energimerking: Velg beste energiklasse når du kjøper hvitevarer. For kjøl- og frysprodukter har man utvidet skalaen med energiklassene A+ og A++. Et A++ -kjøleskap bruker 40 % mindre strøm enn et A-kjøleskap og 50 % mindre enne et B-skap . Dessverre er det vanskelig å få tak i A++ skap i Norge.

Anbefalt temperatur: 20 grader.Soverom

Lufting: Luft effektivt, ikke ha vinduet på gløtt i lang tid, da kjøles vegger og tak ned. Rask, total lufting er energisparende. Her kan du fort spare en tusenlapp i året, hvis du har dårlige luftevaner.

Kaldere: Senk temperaturen på soverommet. Bare en grad ned reduserer strømforbruket med fem prosent.

Anbefalt temperatur: 15 grader.Stue

varme: Vanlige ovner i metall avgir for mye varme for raskt. Likevel; en jernovn som varmer vann i tillegg til huset lar deg ta vare på overskuddsvarmen.

Termostat: Det finnes fortsatt mange panelovner uten termostat. Du kan spare mye på å få bedre kontroll på temperaturen, spesielt i perioder du ikke bruker stuen.

Tidsstyring: Hva skal du med 22 grader i stuen når du er på jobb? Det finnes enkle timere du plugger mellom panelovn og stikkontakt.

Peis: Er den verste varmeløsningen. Den drar varmen rett opp i pipen og kan faktisk gjøre huset kaldere.

T-lys: Noen av disse gir en del varme, og er veldig koselig.

Fri varmen: Ikke dekk til panelovner. Gardiner og møbler bør være minst 10 centimeter unna.

Fuktig varme: Fuktig luft føles varmere, og sørger i tillegg for at støv ikke virvles opp så lett. En luftfukter løser problemet, men på badet bør du ikke ha for høy luftfuktighet.

Anbefalt temperatur: 20-22 grader.Bad

Vask: Kombinasjonen av energieffektiv vaskemaskin med høy sentrifugeringshastighet og en energieffektiv tørketrommel gir god energieffektivitet.

Det billigste er likevel å tørke i friluft.

Varmt vann: Merking av varmtvannsberedere vil inngå som en del av EUs rammedirektiv om energimerking. Regelverket skulle vært på plass i løpet av 2006, men er foreløpig utsatt.

Dusj: Monter sparedusj! Du kan fort spare en tusenlapp årlig.

Bruk vannvarmen: Bad er langt mer energikrevende enn dusj, men hvis du først skal bade lønner det seg kraftig å ikke tappe ut vannet før det er helt kaldt. Da får du unyttet varmen.

Anbefalt temperatur: 22-24 grader.Bod

Bevegelsesfølere: Disse skrur på lyset automatisk når du går inn i boden, og slukker når du forlater den. Så slipper du å glemme å skru av lyset. Fungerer for all del i andre rom i huset også.

Kaldere varmtvann: Varmtvannsberederen bør ikke stå på mer enn 65 grader.

Anbefalt temperatur: Så lavt du klarer før gressklipperen fryser fast i gulvet.Garage

Elbil: Ingen vil om at disse er miljøvennlige. Når strømhybridene kommer vil de være de mest miljøvennlige bilene, i mellomtiden finnes vanlige hybrider.

I Grønn Hverdags lokaler i Oslo forklarer Håkon Lindahl at, neida, det går ikke bedre med energiforbruket vårt. Han er redaktør i stiftelsen, og har mye på hjertet når det gjelder strøm.

– Det er altfor mange nye, spennende duppeditter folk har lyst på, sier Lindahl.

– Folk vil ha større TV-er, og de bruker mer strøm. En spillkonsoll kan trekke vanvittig mye energi selv i standby. Den generelle forbruksveksten spiser opp gevinsten vi har fått med mer effektive apparater.

Lindahl viser stolt frem stiftelsens El-bil: – Den er gammel, og helt forferdelig å kjøre. Men, når de nye plug-in hybridene kommer, blir det endelig bra – de kommer folk til å ville ha.– I hjemmet derimot

Lindahls råd for lavere energibruk til det beste for miljø og lommebok er en blanding av smarte teknologitips og skuffende pragmatiske sparetiltak.

– Du sparer mer på å etterisolere enn å kjøpe varmepumpe. Og det er langt bedre å kutte litt ned på hvor lenge du dusjer, enn å kjøpe sparedusj. Dusjer du i ti minutter hver dag er det snakk om over tusenlappen i året for en vanlig familie. Et karbad er mye, mye verre.

– Når det er sagt hjelper selvsagt sparedusjen. Og luft-luft varmepumper er en næring i ferd med å kunne stå på egne ben, selv uten offentlige støtteordninger.

– Både bedre teknologi og endrede forbruksvaner må til for å få ned strømforbruket, formaner Lindahl.Hva som virker

– Vaskemaskinen alene tar veldig mye strøm, det er mye å spare på nye, mer effektive vaskemaskiner. De har blitt langt bedre de siste årene.

– Svanemerket på disse garanterer godt resultat ved lavere temperatur, og det hjelper mye.Panelovn er styggedom

– Panelovner er en versting, forteller Lindahl. Det er en gedigen sløsing med strøm. Når du skal varme huset, er bioenergi bra, og vedfyring veldig bra. Det samme er pellets, og sentralkjeler.

– Magasinovner gir jevnere varme og man kan fylle på mye av gangen, det varer lenge uten å gi ekstrem varme.Flinkere Elektronikkbransje

– Forskjellen på nye og gamle apparater er stor, men den nye TV-en din bruker mer strøm enn den gamle. Etter hvert som teknologien utvikler seg, er det likevel en klar trend mot bedre energieffektivitet.

– Og spillkonsollen trekker faktisk ganske mye. Xbox er verst, Wii er best. Uansett er det veldig viktig å skru dem av. Disse trekker veldig mye strøm når de er på, og det er jo vanlig å la spillene være der de er mens man bruker TV-en til andre ting. Her er det snakk om mye penger å spare, forklarer Lindahl.Kjøkkenet er strømsluk

– Selvsagt er det en fordel å kjøpe nye apparater her også. Men en av de viktige tingen er faktisk å skru av viften. Den pumper varme rett ut, her er det alene snakk om mange kWh.

– Og de andre apparatene?

– Det er et faktum at ting på kjøkkenet trekker mye strøm. For kjøleskap er det de gamle som trekker mest, men veldig mye er det ikke å spare på å kjøpe nytt.

– LED-pærene er også en veldig spennende teknologi. De gir energieffektiv belysning uten at man har problemet med kvikksølv. Men de har fremdeles barnesykdommer, dette er ny teknologi.Miljøvennlig strøm?

Hva er den mest miljøvennlige strømmen?

På www.greenpower-norway.com finner du grønn strøm som miljøprodukt. Men er den egentlig miljøvennlig?

– Det er det nesten umulig å svare på, mener Lindahl. Men han er skeptisk.

Grønn Hverdag mener det uansett er feil fokus:

– Varmepumpe er en veldig god idé! Den gir en god, lunken og behagelig varme. Når du skal bygge nytt, er det lurt å tenke nytt, og se på andre ting enn luft-luft pumper.

– Det er åpenbart bedre å bruke mindre strøm. Den suverent mest miljøvennlige strømmen er den vi sparer, smiler Lindahl.Pant på lyspærer

Til slutt har Grønn Hverdag en bønn:

– Det vi etterlyser er en bedre innsamlingsordning for lyspærer, det burde være 1 krones pant eller så på pærene, slik at vi får forsvarig håndtering av miljøgiftene. Tradisjonelle pærer kan i tillegg inneholde bly, men de blir det heldigvis snart slutt på, sier en fornøyd Lindahl. ¿

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.