GUIDER

Så mye bedre har batteriene blitt

Joda, batteriene i dagens telefoner er langt bedre enn før. Her er noen grep for å lade sjeldnere.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. apr. 2012 - 14:50
Vis mer

Vi hører stadig vekk klager over at dagens smarttelefoner har mye dåligere batteritid enn tidligere. Før kunne man jo fint gå i et par uker med et "maratonbatteri" på Nokia 6110 for eksempel. 

Det betyr ikke at batteriene ikke har blitt bedre siden den gang. Snarere tvert i mot. Standardbatteriet til Nokia 6110 hadde en kapasitet på 600 mAh, mens det tjukke batteriet bød på 900 mAh. En annen populær modell var Motorola StarTac, som du kunne ringe maksimalt 2,3 timer med.

Sammenlignet med moderne modeller ser vi at taletiden har økt dramatisk. Nokia Lumia 800 har et batteri med 550 mAh høyere kapasitet enn 6110, en økning på 61 prosent. Men taletiden har økt med hele 225 prosent. Her har det skjedd noe.

Batteriene utvikles

At utviklingen av batteriteknologien ikke holder tritt med utviklingen til telefonene generelt er en påstand som bare delvis er sann. Batteriene i mobiltelefonene har nemlig blitt langt bedre enn for 10 - 15 år siden. De har krympet i størrelse og kan dermed lagre mer energi på mindre plass.

Li-Ion-batteriet i Nokia Lumia 800 kan for eksempel lagre langt mer energi på samme plass som Ni-Mh-batteriet til Nokia 6110. Dette sørger for at telefonene er mindre og lettere. Et Li-Ion-batteri med samme energi som et Ni-Mh-batteri veier omtrent 30 prosent mindre.

Kapasiteten til moderne Li-Ion-batterier blir jevnt og trutt bedre. Ifølge Batteryuniversity.com øker kapasiteten med omtrent seks prosent hvert år. 



Jo høyere kapasitet, jo større batteri. Det største batteriet har 3400 mAh, mens det minste har 1050 mAh.

Bedre teknologi

Li-Ion-batteriene som brukes i dag har dessuten eliminert en rekke problemer man hadde før.

Tidligere var den såkalte minneeffekten et tema. Det vil si at batteriet raskt mister effekt dersom det ikke lades helt ut med jevne mellomrom. Moderne Li-Ion-batterier har ikke dette problemet i det hele tatt. Du kan lade det når som helst. Alle batterier mister kapasitet over tid, men de gamle batteriene mistet kapasitet mye raskere.

Li-Ion-batterier er dessuten utstyrt med en elektronisk krets som sørger for at batteriet slutter å ta imot strøm når det er fulladet, og at det aldri lades helt ut. Dette gjør det veldig vanskelig å ødelegge batteriet.

Strømstyring

Selv om batteriene har blitt vesentlig bedre enn før har ikke den opplevde brukstiden til telefonene gått opp. Snarere tvert i mot. Mange av oss opplever at telefonene må lades daglig - kanskje til og med oftere.

Telefonene blir stadig raskere, har stadig større skjermer, høyere oppløsning, og får raskere og hyppigere internettilgang. Dermed går også strømforbruket til telefonene opp.

Å trekke slutningen at batteriene ikke holder mål blir likevel ikke helt riktig.

For 10 til 15 år siden kunne du gjerne gå mange dager mellom hver gang du trengte å lade. Men hva brukte vi egentlig mobilene til?

De gamle telefonene var gjerne i lomma mesteparten av tiden. Kanskje du sendte en og annen SMS, og kanskje du tok noen telefonsamtaler. Men mesteparten av tiden var ikke telefonen i aktiv bruk.

I dag er historien en helt annen. Vi bruker telefonene til musikk, vi surfer på nettet, synkroniserer e-post, sjekker Facebook og alt mulig annet. Mobilen har også blitt det nye kameraet.

Det er bare logisk at strømforbruket har gått dramatisk opp, og at du dermed må lade mobilen oftere til tross for at batteriene har høyere kapasitet.



Den gamle Nokia-en har bedre opplevd batterilevetid, mens den nye HTC-en har kortere. Men HTC-telefonen har langt bedre batterikapasitet.

Hva gjøres for å spare strøm?

I tillegg til å utstyre telefonene med bedre batterikapasitet gjøres det mye fra mobilprodusentenes side for å øke den praktiske batteritiden. 

De siste årene har energivennlige OLED-skjermer blitt mer og mer vanlig, mens de "gamle" LCD-skjermene har blitt mindre strømkrevende enn før.

Også på operativsystemsiden gjøres det mye for å sørge for at det ikke brukes mer strøm enn nødvendig. For eksempel lar Android som regel ikke programmer kjøre fritt i bakgrunnen. iOS og Windows Phone 7 tillater i praksis knapt programmer i bakgrunnen det hele tatt.

Ikke minst blir også prosessorene stadig mer strømsnille, men jaget etter høyere hastigheter sørger for at vinninga på mange måter går opp i spinninga. Jo høyere prosessorhastighet, jo større strømforbruk.

Prosessorer med flere kjerner er faktisk et tiltak for å spare strøm uten at det skal gå utover ytelsen. Tanken er at oppgavene skal fordeles på flere prosessorkjerner som kjører på lavere hastigheter og dermed kombinert bruker mindre strøm enn én prosessorkjerne som kjører på høy hastighet.

Selve kommunikasjonen med mobilnettet er også mer energieffektiv i dag enn før. Moderne telefoner bruker altså mindre strøm på å være "logget på" enn gamle telefoner.



Energien i et batteri er begrenset. Noen enkle grep kan gjøre at du bruker mindre strøm.

Få batteriet til å vare lenger

De fleste telefoner som ligger i standbymodus, altså som ikke blir brukt i det hele tatt, vil fint kunne vare i mange dager. I praksis vil batteriet vare minst like lenge som på eldre telefoner.

Hvis du har et "gammelt" bruksmønster og fikler lite med telefonen din vil du ikke trenge å lade spesielt ofte.

Men du trenger ikke å slutte å bruke mobilen din for å få bedre batterilevetid.

Det finnes en hel del grep du selv kan gjøre for å sørge for at smarttelefonen din ikke dør i tide og utide. 

Skru ned skjermen: Skjermen til telefonen din er en av de største kildene til strømforbruk. I innstillingene kan du lett skru ned lysstyrken til et lavt nivå, og spare på batteriet. Android-telefoner og Symbian-telefoner kan dessuten utstyres med widgeter som kjapt lar deg justere lyset.

Kutt ut synkronisering: Har du egentlig behov for å få e-posten med en gang? Trenger du egentlig å få vite hva som foregår på Facebook akkurat nå? Ved å skru av synkronisering kan du sjekke når du føler for det. Eventuelt kan du sette telefonen til å synkronisere i lange intervaller.

Skru av 3G: Har du dårlig 3G-dekning hjemme? Da bør du skru av 3G. Dårligere dekning betyr høyere strømforbruk. Mange telefoner gir også bedre taletid i GSM-nettet.

Skru av Bluetooth og Wi-fi: Om du har Bluetooth og Wi-fi aktivert når du ikke bruker det kaster du bort strøm unødvendig. Skru dem helt av.

Deaktiver GPS-en: Om du har lokasjonstjenester aktivert vil telefonen din forsøke å bestemme posisjonen din når du tar bilder, når du søker på nettet, "sjekker inn" på Facebook og annet. Dette er strengt tatt ikke nødvendig om du ikke trenger å bestemme nøyaktig posisjon hver gang.

Lad oftere: Enkelt og greit. Batteriet tar ikke skade av å bli ladet i ny og ne. Sitter du på kontoret kan du like gjerne koble til laderen, så har du full kapasitet når du går derfra.

Ta med deg en bok: Om du sitter og fikler med telefonen på bussen til og fra jobb tapper du batteriet raskere. En god bok (på papir, selvsagt) bruker ikke strøm i det hele tatt, og kan muligens være mer interessant enn de siste Facebook-statusene fra hun med alle kattene.

LES MER: Fem enkle tips for bedre batteritid

Om batteritid er det absolutt viktigste punktet for deg kjøper du ikke en avansert smarttelefon med stor skjerm. Da går du heller for en enklere telefon.

Et annet råd, som sier seg selv, er å kjøpe en telefon med god batterikapasitet. Jo høyere kapasitet jo bedre. Batterier med mer enn 2000 mAh kan generelt sies å ha god kapasitet.

Mange telefoner kan også utstyres med bedre batteri. Samsung selger for eksempel et ekstrabatteri til Galaxy S II som har 2000 mAh. Motorola har nylig lansert Razr Maxx, som har en batterikapasitet på 3300 mAh. Denne telefonen skal gi en taletid på 17 timer og en hviletid på 25 døgn.

Vil du lære mer om nye teknologier og flere tips og triks? Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi skriver en guide.

Kilder: Batteryuniversity.com, Wikipedia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.