IT

Så enkelt lager du din egen mobil

Kan ringe, sende tekstmeldinger, lagre numre og vise tiden.

30. nov. 2013 - 09:00

Er du lei av det stadige jaget etter høyere prosessorkraft, høyoppløselig kamera og avanserte apper på mobilen? Nå finnes en god mulighet til å vende tilbake til mobilteknologiens røtter.

Det er PhD-studenten David A. Mellis ved Massachusetts Institute of Technology, MIT, som har publisert en detaljert oppskrift på en hjemmelaget mobil.

Les også: Norsk selskap leverer teknologi til fire av de seks største mobilkameraprodusentene

MIT Media Lab

Mellis forsker på open source-produksjon av forbrukerelektronikk, og lager hjemmelagde telefoner og annen elektronikk sammen med kolleger på MIT Media Lab.

Ved å kombinere tilpassede kretskort og komponenter med laserkutting og 3D-printing, ønsker Mellis å demonstrere muligheten enkeltindivider har til å lage sin egen finelektronikk.

Les også Her er operativsystemene som skal utfordre Android

Forskere ved MIT Media Lab bygger mobiler under en DIY-workshop.
Forskere ved MIT Media Lab bygger mobiler under en DIY-workshop.

LED-display

Mellis presenterer to varianter av elektronikken, en med et svart-hvitt LCD-display, og en enda enklere versjon, med LED-display. Den sistnevnte er mer kronglete å bruke, men er langt mer robust, skriver Mills på nettsiden.

Han sier at byggingen av mobilen krever tid og interesse, men ikke nødvendigvis tung elektronikk-ekspertise.

Mobiltelefonen bygger på hardware og software fra det såkalte Arduino GSM Shield, som er et lite kretskort som lar deg koble til GSM-nettverket med et vanlig SIM-kort.

Les også Slik kan du bygge roboter uten koding

60 deler

I alt må man bestille om lag 60 komponenter, avhengig av hvor tilpasset man vil ha det.

Man kan velge mellom å bestille ferdige kretskort, eller laste opp Gerber-filer (spesifikasjons-standard for kretskort) til en leverandør som leverer tilpassede kretskort. Milles har delt Gerber-filene sine på GitHUb, et nettsted for deling av kode.

I tillegg til kretskort trenger man et stort antall mindre deler – mikrofon, høyttaler, transistorer og knapper, med mer. Mellis har lagt ut en lister over smådeler, som til sammen kommer på litt over hundre dollar, eller omtrent 650 kroner.

Alt i alt vil delene koste omtrent 1200 kroner, så inkludert frakt og moms til Norge kan man ikke regne med å spare penger på å bygge sin egen mobil.

Les også: Bærbar vannturbin lader batteriene

Her lages et tredeksel med laserkutter.
Her lages et tredeksel med laserkutter.

Loddebolt og pinsett

For å sette sammen komponentene trenger man godt loddeutstyr, inkludert loddbolt med finjusterbar varme, loddelisse/tinnsuger og pinsett. I tillegg trengs utstyr og kabler for å programmere telefonen.

Videre følger en omfattende beskrivelse av hva som trengs av lodding og programmering. Også kode for telefonens software er tilgjengelig på Github.

Design ditt eget cover

Man kan også gå til anskaffelse av en 3D-printer eller laserkutter, hvis man vil lage en lekkert deksel i sin egen favoritt-tresort. Men her er selvfølgelig valgmulighetene store.

Det er nok lenge før mobilprodusentene føler seg truet, men Milles demonstrerer at hjemmelaget finelektronikk er mulig, og at 3D-printing kan ha en rolle å spille også her.

Rettighetene til bildene i saken tilhører David Mellis, og er distribuert under en Creative Commons-lisens. Flere av bilder av prosjektet kan man se på Flickr.

Les også:

Slik vil piratjegerne stoppe den ulovlige nedlastingen  

Nye brikker skal høste energi nesten fra ingenting

Laser-bredbånd gir seks ganger raskere kommunikasjon  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.