BYGG

Så bra var det før krisa

UTFORDRING: Byggenæringen gir kommune-Norge størst utfordringer når det gjelder tvilsomme goder, viser KS ferske undersøkelse.
UTFORDRING: Byggenæringen gir kommune-Norge størst utfordringer når det gjelder tvilsomme goder, viser KS ferske undersøkelse. Bilde: Tore Stensvold
Per Erlien Dalløkken
8. okt. 2008 - 10:44

Byggenæringen omsatte for 146 milliarder kroner, eks mva., i årets første seks måneder.

Det er en vekst på hele 16,3 prosent sammenlignet med første halvår 2007, viser Statistisk sentralbyrås omsetningsstatistikk for bygge- og anleggsvirksomhet.

Avtakende før sommeren

Problemet for byggenæringen er at dette er som historiske tall å regne, fra før finanskrisen satte inn. Næringen har gått på en smell siden juni og har i dag ledig kapasitet, økende ledighet, lav forskningsinnsats og høy feilrate.

Byggenæringen forventer hjelp

Også SSB-tallene viser avtakende vekst i tredje termin (mai og juni) med 13,6 prosent vekst, sammenlignet med 19,9 og 16,2 prosent vekst i første og andre termin.

Bygg: Nedgangen fortsetter

BNL må regne på nytt

Torsdag morgen skulle Byggenæringens Landsforening (BNL) etter planen legge fram nye prognoser for markedssituasjonen til bygg og anlegg.

Etter det TU.no kjenner til, var prognosene i utgangspunktet relativt optimistiske. Det ble spådd videre nedgang neste år, men vekst igjen allerede i 2010.

Nå har BNL avlyst framleggelsen.

– Bakgrunnen er at SSB har varslet at de kommer med nye og oppdaterte tall til uka. BNL vil på bakgrunn av dette og den usikre situasjonen i verdensøkonomien revurdere våre prognoser, heter det i en melding fra foreningen.

20 milliarder mer

Bygge- og anleggsbedriftene økte sin omsetning med 20,4 milliarder kroner i løpet av første halvår 2008.

Alle næringshovedgruppene hadde økt omsetning i denne perioden sammenlignet med samme periode året før.

Størst vekst hadde bedriftene i den minste næringshovedgruppen som omfatter bedrifter som driver utleie av bygge- og anleggsmaskiner med personell. Her økte omsetningen med 25,9 prosent, til 1,4 milliarder kroner.

Tok det meste av veksten

Størst omsetningsandel hadde bedrifter plassert i næringshovedgruppen «annen bygge- og anleggsvirksomhet».

I denne gruppen finner vi i hovedsak bedrifter som driver med oppføring av bygninger og anleggsvirksomhet. Denne gruppen sto for over 60 prosent av den totale omsetningen i næringen i perioden, og omsatte for 15,6 prosent mer enn i tilsvarende periode i fjor.

Boligbygging i fritt fall

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.