VULKANUTBRUDD

Jobber på spreng for å redde bebyggelse

Det ventes at flere sprekker vil åpne seg i området rundt Grindavik etter nye vulkanutbrudd søndag. Islendingene forsøker å bygge jordvoller for å spare bebyggelsen.

Islendingene bruker gravemaskiner for å bygge beskyttelsesvoller i et forsøk på å hindre lavaen i å nå bebyggelsen i Grindavik.
Islendingene bruker gravemaskiner for å bygge beskyttelsesvoller i et forsøk på å hindre lavaen i å nå bebyggelsen i Grindavik. Foto: HALLDOR KOLBEINS
14. jan. 2024 - 10:36

Lavaen strømmer nå ut av to sprekker på Island. Ifølge statskanalen RUV har lavaen truffet de første husene i Grindavik og det rapporteres i mediene om flere hus i brann.

Islands meteorologiske institutt meldte litt over klokken 13 norsk tid at en ny sprekk hadde åpnet seg sør for den første sprekken som åpenbarte seg i de tidlige morgentimene søndag.

Instituttet venter at flere sprekker vil åpne seg i området etter hvert.

Seismolog Kristín Jónsdóttir ved det meteorologiske instituttet beskriver Grindavik som et «høyrisikoområde».

– Grindavik er et veldig farlig område akkurat nå, sier hun til kringkasteren RUV.

Islendingene har den senere tid bygget jordvoller i et forsøk på å hindre lavaen i å nå bebyggelsen, men Víðir Reynisson, divisjonsdirektør for sivilforsvaret, sier til RUV at lavaen nå renner over vollene som er satt opp i området.

Startet med en serie jordskjelv

En intens serie med små jordskjelv startet like før klokken tre natt til søndag, ifølge Islands meteorologiske institutt. Det sterkeste jordskjelvet ble målt til en styrke på 3,5.

Et nytt vulkanutbrudd startet i natt sørvest på Island etter en serie med små jordskjelv. Selve utbruddet startet nord for Grindavik <i>Foto:  Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra</i>
Et nytt vulkanutbrudd startet i natt sørvest på Island etter en serie med små jordskjelv. Selve utbruddet startet nord for Grindavik Foto:  Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra

Selve utbruddet startet nord for Grindavik like før klokken 8 lokal tid. 

– Det er vanskelig å si hvor stort utbruddet vil bli, sier naturfareekspert Benedikt Ófeigsson ved det meteorologiske institutt til statskanalen RUV.

Han viser til at utbruddet denne gangen er nærmere Grindavik enn sist.

Kan ta et halvt døgn

Kristin Jónsdóttir ved det meteorologiske instituttet sier at basert på lavastrømsmodeller, kan det ta rundt et halvt døgn for lavaen å nå Grindavik, og at det er for tidlig å si noe om når sprekken vil redusere seg.

Island har den siste tiden forsøkt å bygge barrierer av jord og stein for å hindre lava i å nå Grindavik, men det siste utbruddet ser ut til å ha trengt gjennom forsvarsverkene.

– Ifølge de første bildene fra kystvaktens overvåkingsfly har det åpnet seg en sprekk på begge sider av forsvarsverkene som har begynt å bli bygget nord for Grindavik, skriver Islands meteorologiske kontor.

<span>Ifølge de første bildene fra kystvaktens overvåkingsfly har det åpnet seg en lavasprekk nord for Grindavik. </span> <i>Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra</i>
Ifølge de første bildene fra kystvaktens overvåkingsfly har det åpnet seg en lavasprekk nord for Grindavik.  Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra

De anslår at utbruddet startet sør for Hagafell. Det er ventet at sprekken vil fortsette å utvide seg og skape to til tre aktive kratre.

Islands silforsvar har søndag hevet beredskapsnivået til «nødsituasjon», som er det høyeste på en skala med tre nivåer. Det innebærer at en hendelse som kan skade mennesker, lokalsamfunn, eiendom eller miljø er i gang.

– Skremmende

– Det er selvfølgelig skremmende å se hvor nært dette er byen, sier statsminister Katrìn Jakobsdòttir til avisa Morgunbladid.

Islands president Gudni Th. Johannesson sier at utbruddet er en påminnelse om naturens kraft, og takker for innsatsen som ble lagt ned for å evakuere Grindavik.

– Sammen tenker vi islendinger vennlig på innbyggerne i Grindavik og alle som er involvert i operasjoner på bakken. Nå blir vi alle testet, skriver han på Facebook.

Grindavik evakuert

Innbyggerne i småbyen sørvest på øya fikk natt til søndag beskjed om å evakuere byen på grunn av fare for et nytt utbrudd. Myndighetene ga de om lag 4000 innbyggerne beskjed om at de må forlate byen innen mandag kveld.

Etter klokka 19 lokal tid mandag blir det forbudt å oppholde seg i byen. Forbudet gjelder i tre uker, opplyser politiet.

Klokken 5 på morgenen var byen delvis uten strøm.

Fem utbrudd på fire år

Den lille byen sørvest på øya ble evakuert sist i november etter en rekke jordskjelv som etterlot store sprekker og åpninger i jordskorpen. Først 23. desember fikk beboerne vende hjem igjen.

Utbruddet er det femte på Reykjaneshalvøya de siste fire årene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.