INDUSTRI

Rust og forkullede knokler skal fjerne løsemidler fra grunnvannet

Et nytt forskningsprosjekt skal utvikle en grønnere og billigere teknikk til å fjerne klorerte løsemidler fra forurenset jord og grunnvann. Hovedingrediensene er såkalt «grønn rust» og knokler som forkulles ved høy temperatur.

Postdoc Jing Ai fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet blander en grønn rust-oppløsning med beinkull i en hanskeboks.
Postdoc Jing Ai fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet blander en grønn rust-oppløsning med beinkull i en hanskeboks. Foto: Københavns universitet
Av Michael Rothenborg, Ingeniøren.dk
29. jan. 2020 - 18:00

Tusenvis av grunnområder rundt i Danmark er så forurensede at det risikerer å gå ut over grunnvannet. I tillegg til sprøytemidler er den største forurensingskilden klorerte løsemidler – vanligvis fra renserier eller avfetting i for eksempel metallindustrien. De danske regionene bruker årlig 400 millioner kroner på å undersøke og rense opp i områder som er forurenset med disse skumle stoffene.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.