NATURVITENSKAP

Rust i rakettfart

I teknologiens høyborg har vedlikeholdet av bygninger og nødvendige hjelpefunksjoner vær neglisjert i en årrekke. I følge USA Today har det nesten ikke vært utført planlagt vedlikehold på bygningene siden de ble bygget på midten av sekstitallet.

Montasjehallen hvor både Apollorakettene og romferjene monteres er i ferd med å ruste opp. Nagler faller ut slik at panelene kan falle ned. Stålkonstruksjonen ruster og rørsystemer lekker.

Ifølge en rapport fra Nasa er det behov for mer enn 2,5 milliarder kroner for å sette deler av anlegget i tilfredsstillende stand, slik at romfergeprogrammene kan gjennomføres som planlagt.

Det er størst behov for å oppgradere rørsystemet for helium og nitrogentilførsel. Det er disse systemene som holder brenselet kjølig før start. Dagens system beskrives som umulig å vedlikeholde.

Det er behov for ny kraftforsyningen til anlegget. Sannsynligheten for feil i kraftforsyningen øker daglig.

Hele testsystemet for rakettene er også fra begynnelsen av syttiårene og tilfredsstiller ikke dagens krav til sikkerhet.

Årlig setter Nasa av under 1,5 prosent av sine midler til vedlikehold. De anser at dette er alt for lavt, og påpeker at behovet ligger på et sted mellom fire og fem prosent. Men etter at romkappløpet ble avblåst er bevilgningene skrumpet inn slik at det ikke lenger finnes midler til vedlikehold.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.