SVALBARD

Russisk gruveselskap får sette opp syv meter høyt kors på Svalbard

Sysselmesteren på Svalbard har godkjent at det russiske selskapet Trust Arktikugol monterer et syv meter høyt trekors i den nedlagte gruvebyen Pyramiden. 

Den russiske gruvebyen Pyramiden ble forlatt i 1998, men bygninger og infrastruktur er fortsatt intakt. Det er også et turistmål.
Den russiske gruvebyen Pyramiden ble forlatt i 1998, men bygninger og infrastruktur er fortsatt intakt. Det er også et turistmål. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
6. juli 2024 - 16:32

I fjor sommer satte det statlige russiske gruveselskapet opp et syv meter høyt ortodoks kors i fjellsiden overfor havna i Pyramiden, uten å ha søkt om tillatelse, skriver Svalbardposten.

Plasseringen var også i strid med Pyramidens arealplan.

Det førte til at Sysselmesteren krevde det fjernet, og de fikk også støtte fra Klima- og miljødepartementet.

Etter en lengre saksgang har imidlertid norske myndigheter besluttet at Trust Arktikugol kan sette opp korset, men på et område nærmere sentrum av gruvebyen.

Kari Aga Myklebost, som forsker på russisk historiefortelling ved Universitetet i Tromsø, mener det er fornuftig av norske myndigheter å skape ro rundt saken, men ser ikke bort ifra at russerne vil bruke norske myndigheters vending til propaganda.

– Korset er et symbolpolitisk fremstøt. Vi ser at russerne i dag bruker slike virkemidler til å dyrke patriotisme og nasjonalisme. Det er et åpent spørsmål om de vil anvende korset i Pyramiden i sin statlige propaganda, sier Aga Myklebost til Svalbardposten.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover.
Les også

EUs nye lov om nullutslipp i industrien kan få stor betydning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.