FORSVAR

Russisk atomubåt seiler langs norskekysten

Samme type som Kursk.

Den russiske ubåten Orel (K-266) har to atomreaktorer og kan føre opptil 24 kryssermissiler.
Den russiske ubåten Orel (K-266) har to atomreaktorer og kan føre opptil 24 kryssermissiler. Mil.ru, CC BY 4.0, https: //commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57986093

En russisk atomubåt av samme type som Kursk, som havarerte i Barentshavet i august 2000, er på vei langs deler av den norske kysten i en rutineseilas.

Ubåten Orel er av Oscar-ll klassen. Det er samme klasse som Kursk, som havarerte etter en torpedo-ulykke i 2000 hvor 118 besetningsmedlemmer omkom, ifølge The Barents Observer.

Om bord i ubåten skal det være 24 krysserraketter med en rekkevidde på mellom 500 til 600 kilometer. Rakettene kan utstyres med 750 kilo sprengstoff eller et kjernefysisk stridshode med sprengkraft på 500 kilotonn, skriver ABC nyheter.

Forsvaret følger med på ubåtens ferd, som betegnes som en rutineseilas. Ubåten befinner seg fredag morgen 70 nautiske mil utenfor Lofoten, og vil i løpet av natta seile utenfor kysten av Troms.

Ubåten seiler i overflateposisjon og er på vei til Murmansk etter å ha deltatt i en marineparade i St. Petersburg. Det er ventet at ubåten vil være i russisk farvann sent lørdag kveld.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.