ENERGI

Røyker bort kilowatt

Ragna Kronstad
15. mars 2005 - 12:30
Vis mer

På Café Mono i Oslo sitter Hilde Borgstrøm og nyter sin fredagspils sammen med en venninde. De har valgt Mono fordi det går an å sitte ute og røyke. 16 varmelamper under store parasoller varmer det lille gårdsrommet i Oslo sentrum. - Man blir jo skikkelig varm i hodet. Hva med varmekabler for føttene istedet?, spør Hilde.

Lite vet hun at etter røykeloven trådte i kraft 1. juli i fjor, har kafeens energiforbruk økt med på 62,4 MWh i året. - Det koster ca. 1,30 krone per lampe i timen. Vi har 16 lamper som går rundt 10 timer i døgnet. Sesongen for varmelampene er 10 måneder, sier daglig leder Terje Bontveit.

- For hver lampe kafeen har hengende, må 4 eneboliger innføre nattsenking, sier daglig leder i Vestnorsk Enøk, Håkon Sandvik.

125 GWh

Til sammen finnes det i følge Reiselivsbedriftenes Landsforening rundt 8000 hoteller, barer og restauranter i Norge. Hvis alle i gjennomsnitt hadde installert 4 lamper hver, ville strømforbruket i Norge gått opp med 125 GWh. Det tilsvarer energiforbruket til omtrent 7700 hustander.

Hvor mange såkalte røyketelt det finnes i Norge, finnes det ikke tall på, men importøren av den markedsledende varmelampen kan fortelle om et økt salg på 1000 lamper siden røykeloven bli innført. Har alle stått på 10 timer i døgnet siden i sommer, betyr det et økt forbruk på omtrent 2,6 GWh.

Dilemma

Om det økte energiforbruket har blitt et betent dilemma mellom olje- og energiminister Thorild Widvey og den tidligere helseministeren Dagfinn Høybråten vites ikke, men restaurantbransjen har i hvert fall fått et helt nytt energidilemma: Gass eller strøm? Det er nemlig ikke bare varmelampene som har poppet opp i alle bakgårder og på fortauene.

Etter røykeloven kom, skal det bare i Oslo blitt utplassert 1000 gassvarmere. En forhandler Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med bekrefter at salget har økt med 30 prosent.

Café Mono hadde gassvarmere før, men gikk over til varmelamper. - Det var mye billigere. Mens en gassvarmer koster 15-20 kroner timen å holde varm, koster varmelampene maksimum 1,5 kroner timen, sier daglig leder på Café Mono, Terje Bontveit.

Røyk koster altså: ikke bare penger, men også energi. Det bryr ikke Hilde som er på fredagspils seg om: - For å være ærlig så bryr jeg meg ikke om energibruken. Teknisk Ukeblad går inn og spør en ikke-røykende om det samme: - Det burde ikke vært forbudt å røyke, men forbudt med varmelamper, ler Jo Røyslien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.