KRAFT

Rotorblad knakk rett av

UFO? Spekulasjonene rundt årsaken til turbinhavariet søndag morgen, går livlig for seg i byene rundt vindparken Fen Farm.
UFO? Spekulasjonene rundt årsaken til turbinhavariet søndag morgen, går livlig for seg i byene rundt vindparken Fen Farm. Bilde: Enercon

Årsaken er fortsatt ukjent, men mange beboere i området rundt Fen Farm spekulerer i hva som skjedde da et rotorblad knakk rett av og et annet ble bøyd ut av sin opprinnelig form tidlig søndag morgen.

Vindkraftparken Fen Farm i Lincolnshire er helt ny, består av 20 vindturbiner og ligger ved den engelske østkysten nord for London.

Vekket folk

Ved 04-tiden natt til søndag våknet beboere i nærheten av et brak, da det 20 meter lange rotorbladet brakk, melder lokalavisen Louth Leader.

I byene rundt vindparken melder folk om merkelige lys på himmelen over vindparken natt til søndag, og noen spekulerer endog i om det er en UFO kan stå bak turbinhavariet.

Andre sier det ikke finnes spor på bakken av de savnede delene etter havariet.

Første gang

Ifølge en talsperson for energiselskapet Ecotricity står turbinene på et isolert sted og utgjør ingen fare for folk eller annens eiendom.

- Dette har aldri skjedd oss før, så vi aner virkelig ikke hva som har gått galt. Vi skal gjøre en grundig inspeksjon av turbinene for å se om et er et problem, og i tilfelle rette det opp, sier talsmannen til BBC.

Vindkraftparken Fen Farm ble satt i drift i april 2008 og forsyner 13.000 boliger med strøm.

Ingen girkasse

Den skadede turbinen er bygget av tyske Enercon, melder danske Ingeniøren. Rotordiameteren er 48 meter og materialet er glassfiber.

Turbinen har ingen girkasse, men en generatorkonstruksjon som kan levere strøm ved ekstremt lavt omdreiningshastighet.

Turbinprodusenten skal nå inspisere området hvor turbinen havarerte.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.