KARRIERE

Roboter erstatter stadig flere – 36 millioner kan rammes i USA

Fersk rapport.

Roboten Marty vasker gulvet i et supermarked i Harrisburg i delstaten Pennsylvania. Ifølge en ny rapport vil en firedel av arbeidsplassene i USA stå i fare for å rammes når bruken av roboter og kunstig intelligens brer om seg.
Roboten Marty vasker gulvet i et supermarked i Harrisburg i delstaten Pennsylvania. Ifølge en ny rapport vil en firedel av arbeidsplassene i USA stå i fare for å rammes når bruken av roboter og kunstig intelligens brer om seg. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix
25. jan. 2019 - 07:31

Robotene kommer. En ny rapport viser at en fjerdedel av arbeidsplassene i USA vil rammes når automatisering og bruk av kunstig intelligens øker.

Det går fram av en fersk rapport fra tankesmia Brookings Institution.

Rapporten viser at rundt 36 millioner amerikanere har et yrke som er «høyt eksponert» for automatisering. Det betyr at rundt 70 prosent av arbeidsoppgavene snart kan erstattes av maskiner.

Lastebilsjåfører, kontormedarbeidere, kokker, servitører og andre yrker i matbransjen er blant dem som mest sannsynlig vil bli påvirket først.

– Befolkningen bør ta videreutdanning, omskolere seg eller skifte jobb fort, sier hovedforfatter Mark Muro i Brookings Institutions.

Nedgangstider

De fleste yrker vil endres noe når maskiner overtar rutinemessige oppgaver, men et flertall av amerikanske arbeidstakere vil kunne tilpasse seg skiftet uten å bli erstattet, slår tankesmia fast.

En robot skanner hyllene i en Walmart-butikk i Houston for å telle varebeholdningen. Stadig flere arbeidsplasser erstattes av roboter. <i>Foto:  David J. Phillip / AP / NTB scanpix</i>
En robot skanner hyllene i en Walmart-butikk i Houston for å telle varebeholdningen. Stadig flere arbeidsplasser erstattes av roboter. Foto:  David J. Phillip / AP / NTB scanpix

Muro sier videre at det er usikkert når endringene vil inntreffe. Automatiseringen kan skje om noen år, eller om to tiår. Men det er sannsynlig at automatiseringen vil skyte fart under den neste økonomiske nedgangsperioden.

Årsaken er at bedrifter da er mer ivrige etter å innføre teknologi som kan kutte kostnader.

Unge mest utsatt

Ifølge rapporten vil mindre byer bli hardest rammet. Risikoen for tap av arbeidsplasser er størst i delstatene Indiana og Kentucky, hvor nær halvparten av arbeidsstyrken er ansatt innen produksjons- og transportindustri som krever stor bemanning.

Restauranten Spyce i Boston bruker maskiner til å lage mat. Her henter en av de ansatte en lunsjrett fra produksjonslinjen. <i>Foto:  Charles Krupa / AP / NTB scanpix</i>
Restauranten Spyce i Boston bruker maskiner til å lage mat. Her henter en av de ansatte en lunsjrett fra produksjonslinjen. Foto:  Charles Krupa / AP / NTB scanpix

Samtidig er de yngste arbeidstakerne mest utsatt, fordi de dominerer i restaurantnæringen hvor automatiseringen ventes å bli omfattende. Allerede har flere kjederestauranter i USA montert selvbetjeningsmaskiner, og noen har eksperimentert med robotassisterte kjøkken.

Walmart og andre forhandlere forbereder seg nå på åpne mindre butikker der sensorer eller kameraer med ansiktsgjenkjenning erstatter betjeningen.

– Kan ha positiv effekt

Mange økonomer mener imidlertid at automatisering generelt har en positiv effekt på arbeidsmarkedet.

– Det kan skape økonomisk vekst, redusere priser, øke etterspørselen og samtidig skape nye arbeidsplasser som erstatter dem som forsvinner, sier assisterende professor Matias Cortes ved York University i Toronto.

Samtidig slår han fast at automatisering gir klare vinnere og tapere. Jobbene som forblir upåvirket, er de som krever avansert utdanning og mellommenneskelige ferdigheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.