INDUSTRI

Robot skal plukke blomkål like presist som et menneske

Sensorer på fingrene.

Den blomkål-plukkende roboten «GummiArm» er utviklet av forskere ved universitetet i Plymouth i Storbritannia.
Den blomkål-plukkende roboten «GummiArm» er utviklet av forskere ved universitetet i Plymouth i Storbritannia. Foto: NTB/ScanpixUniversity of Plymouth/SWNS
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
14. mars 2018 - 19:00

Kan roboter vurdere når grønnsaker er modne? Deretter høste dem uten at de tar skade?

Det holder forskere ved universitetet i Plymouth på å finne ut. Forskerne har bygget en robot som kan vurdere om blomkålhoder er klare til innhøsting.

Flere bønder i Cornwall, helt sørvest i Storbritannia, skal teste teknologien på blomkål neste sesong. Teknologien er blant annet omtalt av The Telegraph og Daily Mail.

Roboten plukker allerede bringebær og tomater.

Sensorer på fingrene 

Roboten, som går under navnet «GummiArm», har en menneskeliknende hånd med sensorer på fingerne.

Sensorene, samt et kamera brukes for å vurdere om hvert enkelt blomkålhode er klart for innhøsting. Den er utviklet i et samarbeid med noen av Storbritannias største produsenter av blomkål og hodekål.

Med konvensjonelle metoder høstes alle blomkålhodene på et jorde samtidig. Resultatet er svinn på opptil 60 prosent på grunn av skader eller feil modning.

– Maskiner som dette vil gjøre livet for bønder enklere, sier Dr Martin Stølen ved universitetet i Plymouth til The Telegraph.

Åpen kildekode

Nordmannen står bak robotprosjektet og utdyper mer overfor Teknisk Ukeblad. Stølen forteller at roboten er basert på åpen kildekode, som ligger her.

 Armen er printbar med 3D printer og båre software og hardware er open source. Det som også gjør den spesiell er at den kan variere stivheten i leddene, med såkalte "Variable Stiffness Actuators (VSA)" inspirert av menneskekroppen, forteller Stølen til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at de har utviklet armen, og at de nå bruker mer avanserte versjoner av den for plukking av grønnsaker og frukt.

– Ved å redusere stivheten under bevegelse, kan vi gjøre armen mer robust mot uforutsette kollisjoner, for eksempel en stolpe i bringebær busken, eller når vi jobber nær bakken. Vi har 3 pågående forskningsprosjekter i min gruppe, som gjelder plukking av bringebær, tomater og blomkål med denne teknologien, forteller Stølen til Teknisk Ukeblad.

Løse brexit-problem

Tanken bak roboten, er å løse et problem for bøndene med manglende arbeidskraft når Storbritannia forlater EU i mars 2019.

– Mange produsenter er veldig bekymret for hvor de vil få rimelig, manuell arbeidskraft fra - og med rette, uttaler Stølen til Dailymail.

Han forteller at manuell innhøsting står for opp til halvparten av bøndenes kostnader.

Forskeren mener også at roboten kan tilpasses til å høste andre grønnsaker, slik at den kan brukes gjennom hele vekstsesongen. Forskerne regner med at teknologien kan være kommersielt tilgjengelig om to til tre år.

Presisjonssprøyte ugress

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan robotene tar over åkeren.

Blant annet holder det norske firmaet Adigo med å gjøre klar Asterix. Den skal bli én av verdens første kommersielt tilgjengelige landbruksroboter – som skal presisjonssprøyte ugress.

Et annet forsøk på norsk jord, er roboten «Thorvald», som utvikles ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.