KARRIERE

Riktig musikk gir bedre konsentrasjon på jobben

Sjekk spillelistene til ingeniørene i Facebook, Pinterest og Snapchat.

En sang som gjør deg i godt humør, kan likevel ta så mye fokus at du blir mindre konsentrert om arbeidsoppgavene, mener ekspert på musikk og helse.
En sang som gjør deg i godt humør, kan likevel ta så mye fokus at du blir mindre konsentrert om arbeidsoppgavene, mener ekspert på musikk og helse. Bilde: Colourbox
27. apr. 2014 - 10:30

Magasinet FastCo.Labs undersøkte hva IT-ingeniører i Facebook, Pinterest, Snapchat, Airbnb og Spotify hører på når de koder.

For å kunne ha en produktiv økt hjelper det for de fleste å høre på trance, elektronika, house og annen musikk uten sangtekster.

Ifølge ingeniørene selv bidrar denne musikken til at man stenger ute resten av verden og fokuserer bedre på arbeidsoppgavene.

– Sanger som har tekster er alltid litt mer distraherende, fordi jeg vil enten synge med eller tenke på teksten, sier David Tian, ingeniør i Snapchat, til Fastco.Labs.

Les også: 10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Knytter minner

Flere av disse bedriftene arrangerer «make-a-thons», eller intense kodeøkter hvor man tester ut nye ideer og jobber langt utover natta.

Sist Pinterest hadde lignende økt endte de opp med å utvikle en funksjon som gjør at man kan lage animerte GIF-er med eget lydspor.

Ifølge ingeniørene i Pinterest satte de i gang økten med en dj-miks til Jymmi James.

– De fleste av mine prosjekter er knyttet til enkelte sanger. Det er ikke bare noe i bakgrunnen som hjelper meg å konsentrere meg, men også inspirerende, sier ingeniør Michael Ortali i Pinterest.

For Facebook-ingeniøren Ben Cunningham er «I Can Change» av LCD Soundsystem den ultimate kodesangen, særlig når han jobber døgnet rundt.

– Det minner deg på at alt vil gå bra. Det er en viktig påminnelse når man midt i en intens arbeidsperiode, sier Cunningham.

Les også: Tre tjenester du bør slutte å betale for

Ikke ta fokus

Marie Strand Skånland har tatt doktorgrad om musikk og helse ved Norges musikkhøgskole.

Gjennom sine studier har hun inntrykk av at mange velger musikk som ikke krever for mye oppmerksomhet når de skal jobbe.

– Musikken skal hjelpe dem å holde fokus, ikke ta fokus. Derfor er det flere som for eksempel velger instrumentalmusikk. Mange vil også velge å lytte til musikk som de kjenner godt fra før, slik at det ikke dukker opp overraskelser som krever oppmerksomhet, sier Strand Skånland.

Valg av musikk henger også sammen med hva slags arbeidsoppgaver som skal utføres.

– Dersom man skal utføre rutinearbeid kan man tilllate seg å høre på musikk som tar mer fokus, men hvis arbeidsoppgavene krever stor konsentrasjon vil mange velge å slå av musikken.

Hun har i sin doktorgrad konstatert at bærbare musikkspillere hjelper til med å mestre stress og urolige omgivelser. Hun sier at for enkelte blir musikken et slags lydspor til arbeidet som hjelper dem med å ikke bli forstyrret.

– Dette gjelder kanskje spesielt i åpne kontorlandskap eller i andre omgivelser der det er ulike ting som kan stjele fokus.

Les også: Geir bygger noen av verdens beste høyttalere

Advarer

Strand Skånland sier at hvordan musikk påvirker en i arbeidstiden er forskjellig fra person til person.

– Dersom den enkelte selv får velge musikk, kan musikken bidra til å gjøre arbeidet mer lystbetont, og dermed også hjelpe til å øke effektiviteten.

Men hun advarer at den enkelte bør være bevisst på hvordan man blir påvirket av ulik musikk.

– Om en sang gjør deg i godt humør, kan den likevel ta så mye fokus at du blir mindre konsentrert om arbeidsoppgavene.

Les også: Se hæren kjøre stridsvogn med Oculus Rift

 Spilleliste fra Facebook

 

Spilleliste fra Pinterest

 

Spilleliste fra Snapchat

Les også:

23 år gamle Mathias sa nei til jobb i Facebook

Neil Youngs musikkspiller kan snart bestilles på Kickstarter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.