KRAFT

Ribbe og kalkun truer ikke strømforsyningen

30. des. 2010 - 14:41

Man skulle kanskje tro at strømnettet står i fare for å bryte sammen når så mange setter inn juleribba og pinnekjøttet i stekeovnen på omtrent samme tid julaften, eller når folk setter inn kalkunen på nyttårsaften.

Men slik er det ikke.

– Det er ingen grunn til å bekymre for at strømforsyningen på skal være spesielt utsatt på julaften og nyttårsaften sammenlignet med andre dager, sier kommunikasjonsrådgiver Stig Gøran Hagen i Statnett.

Les også: – Kraftselskapene har ikke kontroll

Les også: Kritisk til krisevarsel

Lavere forbruk

Kraftforbruket synker nemlig i julehelga og romjula blant annet fordi mye næringsvirksomhet er stengt. Og steking av julemat fører ikke til så store svingninger i forbruket at det går utover forsyningssikkerheten.

På julaften lå forbruket i Norge på mellom 21.100 og 21.700 MW mellom klokka 9 og klokka 15. I timen mellom klokka 14 og 15 var timesforbruket 21.361 MW, og økte til 21.704 MW i timen mellom 15 og 16, da mange stekeovner nok gikk for fullt.

En slik endring i forbruket er ikke dramatisk. Det norske vannkraftsystemet er fleksibelt, og om morgenen når folk står opp for å gå på jobb, endrer forbruket seg gjerne med over 1.500 MW på en time.

Les også: Mindre vann i kraftmagasiner

Langt fra rekord

I timen mellom 16 og 17 julaften nådde strømforbruket i Norge dagens topp, med et timesforbruk på 22.044 MW. Den neste timen sank det til 21.198 MW, og fortsatte å synke hele kvelden.

Toppforbruket på 22.044 er ikke veldig høyt. Den samme timen to dager før var forbruket oppe i 22.672 MW. Det høyeste timesforbruket Statnett noen gang har målt, var 6. januar i år mellom klokken 9 og 10. Da var forbruket 23.969 MW.

Les også: Nok en strømrekord

Les også: Ordfører frykter rasjonering

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.