Jan Erik Evanger, administrerende direktør i APX-systems, er klar for en RFID-revolusjon.
– Vi er et teknologidrevet selskap, og vi lager ofte ting som ikke finnes i eksisterende systemer. RFID kan for eksempel brukes til å sikre at en underleverandør følger alle standarder og ikke bruker barnearbeidere. Når varen kommer inn og skannes, kan det komme opp informasjon om den aktuelle leverandøren har skikkelig dokumentasjon eller ikke.
Les forutsigelsen fra årets start: Tror RFID virkelig tar av i 2015
Neste teknologibølge
Markedet er stort, og vokser. Evanger mener RFID er den neste teknologibølgen. Ifølge Evanger kjøper det engelske handelshuset Marks & Spencer alene RFID-brikker for 430 millioner kroner i inneværende år.
RFID-brikkene er nå blitt så små at det er mulig å montere ti stykker på ryggen til en bie. For fem år siden kunne man lese fem brikker i sekundet, dagens utstyr kan lese 1000 – hvert sekund.
Jan Erik Evanger er administrerende direktør i APX Systems og forteller om de ekstreme variantene av RFID. Hans eget selskap opererer med brikker av helt andre størrelser.
– De aller minste kan kun sende noen få centimeter. De vi har kan sende opp til 12 meter.
Logistikk
Det startet i 1993 da en fiskereder ønsket et program som kunne fordele fisk fra skip, veie og pakke. Derfra har APX systems vokst til å bli et selskap som har hovedfokus på sporing, strekkoder og RFID til bruk innen logistikk.
– Tenk deg et transportselskap som frakter containere langs kysten. Mange av våre kunder sliter med å vite i hvilken container akkurat den esken ligger, eller hvor mye plass som er ledig i de enkelte containerne. Med et godt RFID-system med tagger på alt som er lagt inn, vil de få full kontroll.
Evanger har levert et 50-talls systemer i Norge, og sier selv at de «såvidt har startet». Snart kommer det brikker med GPRS og GPS, samt en rekke sensorer.
– RFID beveger seg i retning av tingenes internett, og ettersom elektronikk får mer og mer nanoteknologi, åpner det seg nye markeder.
Les: Kan mangedoble oppdrett med ny teknologi
Sykehus
Mens varetelling ved hvert årsskifte tidligere tok et par dager, og førte til stengte forretninger og overtid for ansatte, vil det med RFID kunne skje i arbeidstiden og være gjort på en times tid. Han ser også sykehus som et eksempel der RFID virkelig vil kunne bidra til å øke effektiviteten.
– I dag vet nesten ingen hvor forskjellig utstyr befinner seg. Tenk deg en sykepleier som trenger en eller annen enhet. Da vil hun kjapt få beskjed om at på rom der og der står det en som ikke er i bruk. Stadig mer utstyr, også kirurgisk, kommer fra en produsent med RFID-brikke.
Les også: Trådløst i vinden
Næringsmiddelindustrien
APX Systems har i sitt sortiment både hyllevare og egne brikker de selv har designet. Blant annet har de brikker som kan kommunisere med PLS-er. Selskapet samarbeider med NTNU og en rekke andre universiteter verden rundt.
For næringsmiddelindustrien ser Evanger ekstra stor nytte i sporingen. Om det skulle oppstå tvil om et produkt, må produsenten i dag trekke tilbake alt som er produsert i en gitt periode, og det kan bli dyrt.
– Med RFID kan man finne ut hvilken produksjonslinje som er brukt og hvilke råvareleverandører som har vært involvert, og det blir langt mindre av produksjonen som må trekkes tilbake. Det går også raskere å finne årsaken til at det gikk galt, fordi man kan vite alt om hva som er i produktet.