Dagens teknologi inneholder uante muligheter.
Men morgendagens vil inneholde enda flere.
Det får vi mange varsler om i boka "Overvåket", som ble lansert i går.
Dagens info brukes
På pressekonferansen i forbindelse med lanseringen av boka ”Overvåket” handlet det mye om dagens systemer for elektronisk overvåkning og hvordan disse kan misbrukes av myndigheter, forsvaret, bedrifter, etterretning og kriminelle organisasjoner.
Les også: Du overvåkes døgnet rundt uten kontroll
Men mye av den ferske overvåkningsboka tar for seg fremtidens overvåkningssamfunn, der såkalte sporingsbrikker med RFID spiller en sentral rolle.
Overvåkernes drøm satt i system
- Teknisk er alt mulig i dag når det gjelder overvåkning. Og RFID-brikker er overvåkernes drøm satt i system. Dermed kan de ved hjelp av særdeles billig teknologi overvåker hva du kjøper, når du kjøper det og hvor du befinner deg, sier Finn Sjue som har skrevet boka ”Overvåket” sammen med Ronald Bye.
Forfatterne mener RFID-teknologi er interessant for overvåkere ettersom brikkene og avlesningsenhetene er lett skjulbare.
Folk vil ikke være klar over hva som skjer
Mange folk vil ikke være klar over at de har RFID-brikker på eksempelvis varer, flybilletter eller kanskje i klærne deres. Dermed vil ikke bare antatte forbrytere bli overvåket, men også hele samfunnet der de fleste faktiske er lovlydige borgere.
Det er dette problemet forfatterne tar opp i overvåkningsboka, der de har intervjuet flere eksperter om RFID-overvåkning.
Uskyldige kort får helt nye "bruksområder"
En av de mest profilerte teknologene som er intervjuet om RFID-overvåkning i den nye boka er Gisle Hannemyr:
- Et av problemene med slike RFID-kort er det er så fristende å bruke mulighetene som digital teknologi gir oss til å ”utvide” virkeområdet for kortet på måter som det umiddelbart er lett å overskue. Plutselig kan vi oppleve at RFID-klippekortet på bussen umiddelbart ikke bare er en måte å betale reiser på. Det er også et digitalt identitetskort, et fordelskort, og et adgangskort, sier Hannemyr i boka ”Overvåket”.
Hannemyr er forsker og forfatter - med særlig interesse for bruk og design av Internett-baserte tjenester. Han er tilknyttet Institutt for Informatikk ved Universitet i Oslo som forsker og universitetslektor. Den anerkjente IT-eksperten sitter dessuten i regjeringens personvernkommisjon.
Norsk Tipping bruker teknologien
- Denne formen for bruk av RFID-teknologi kalles for ”feature creep” – og har allerede skjedd med det elektroniske spillkortet til Norsk Tipping. Når man går dette nærmere etter i sømmene, viser det seg at det ikke bare identifiserer spilleren, men også gjør det mulig å misbruke spillkortet til identitetstyveri. Når slike kort vidreutvikles til små bærbare databaser som inneholder eller gir adgang til sentrale lagret transaksjonshistorikk og kompleks informasjon om eieren, da er faren for misbruk og for at kortet skal lekke informasjon større, advarer IT-eksperten Gisle Hannemyr i boka ”Overvåket”.