Revidert veileder om grøftearbeid

De regionale verneombudene i bygg- og anleggsbransjen (RVO BA) har laget en revidert veileder for grøftearbeid. Arbeidet er ledet av regionalt verneombud Lars Tveiten.

Revideringen kommer som følge av forskriftsendringen som trådte i kraft 01.01.22
Revideringen kommer som følge av forskriftsendringen som trådte i kraft 01.01.22
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
27. apr. 2022 - 14:33

Veilederen kan lastes ned fra nettsiden til RVO BA. I tillegg er det laget tre skjemaer om grøfteplan, kontrollskjema og ettersyn av gravearbeidene og risikovurdering av ulykkesfare for grøfter og gravearbeid som kan lastes ned, og som kan brukes når det skal utføres gravearbeid. Det er også lagt ved lenker til relevant lovverk med Arbeidstilsynets tilhørende kommentarer på nettsiden.

Midt-Norsk Havbruk har også utviklet en rømningssikker merd som er 22 meter høy og som har fått navnet Aquatraz. Den kan heises opp og ned ved levering av fisk, rengjøring og vedlikehold. Norsk havbruk trenger flere bærekraftige teknologiløsninger.
Les også

Bare investeringer i grønn teknologi vil fjerne miljøutfordringene i havbruk

Stor etterspørsel etter oppdatert veileder

Regionalt verneombud Lars Tveiten
Regionalt verneombud Lars Tveiten

RVO Lars Tveiten forteller at revideringen er som følge av forskriftsendringen som trådte i kraft 01.01.22.

– Ordningen for regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen har mottatt svært mange henvendelser fra ansatte i bransjen som har etterspurt revidert veileder for grøftearbeid. Den store interessen fra bransjen om å få tilgang til veilederen viser at de har tillitt til de regionale verneombudenes kompetanse, og det er veldig fint å se og vite at jobben man har lagt ned er nyttig for bransjen, sier Lars Tveiten.

Godt samarbeid

Det er flere parter som har deltatt i arbeidet. Maskinentreprenørens forbund, Samarbeid for sikkerhet i bygg og anleggs arbeidsgruppe for grøfter og geoteknikk og Arbeidstilsynet ved Anne Sørum (nasjonal koordinator bygg og anlegg ved avdeling for tilsyn) har kommet med innspill i løpet av prosessen.

I tillegg har det vært dialog med arbeidstakere i bransjen som daglig utfører VA-baserte jobber om hva som er viktig å ha fokus på.

Lars Tveiten mener at dette gode samarbeidet sikrer at informasjonen i veilederen vil hjelpe de som skal utføre gravearbeid slik at de oppfyller kravene i arbeidsmiljøregelverket på en sikker måte og slik at alle kommer seg trygt hjem etter endt arbeidsdag.

I 2018 kjøpte Nobina 22 busser fra Kinesiske BYD.
Les også

Var kritisk til kinesisk buss – 22 er allerede i drift

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.