ENERGI

Reverserte pumpeprosess – kutter nesten alle klimautslipp fra gassen

Tilsvarer kutt av over 60.000 flyreiser tur/retur Trondheim.

Knut Sælid, Bjørn Arild Thon og Ole Erik Sønsterud ved SF6-tappeanlegget hos Stena Recycling.
Knut Sælid, Bjørn Arild Thon og Ole Erik Sønsterud ved SF6-tappeanlegget hos Stena Recycling. Foto: Kristina Opheim, NRK
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. juli 2019 - 15:45

En idé om å reversere en vakuumpumpeprosess, har ført til at man nå kan redusere utslippet av den tunge og høypotente klimagassen svovelheksafluoridgass (SF6).

Det er hos Stena Recycling på Frogner tappeanlegget finnes, og frem til for bare noen måneder siden var det store problemer med å få fjernet klimagassene.

Hos Stena Recycling mottar man nemlig kasserte høyspentbrytere til gjenvinning. Disse bryterne er hovedkilden til utslippet av SF6.

Reverserte prosessen

Det er EE-returselskapet Renas AS som sørger for korrekt innsamling og behandling av høyspentanleggene. Administrerende direktør Bjørn Arild Thon sier til Teknisk Ukeblad at de frem til for bare noen måneder siden var nødt til å slippe ut mellom 20 og 30 prosent av den farlige gassen som var i høyspentbryterne.

– Vi brukte den beste teknologien som var tilgjengelig. Men vi klarte fortsatt ikke å få ut alt, sier Thon.

Utslippet av SF6-gassen er svært miljøskadelig. En kilo av gassen tilsvarer 23.000 kilo CO2.

Ideen som dukket opp, var fra en tidligere ABB-ansatt. ABB brukte nemlig vakuumtanker og vakuumpumper til å fylle beholderne.

– Ideen var rett og slett å reversere denne prosessen, sier Thon til Teknisk Ukeblad.

Klimagassen SF6 har mellom 22 000 og 23 500 ganger sterkere oppvarmingspotensial enn CO2, sett i et 100-årsperspektiv. Konsentrasjonen av gassen i atmosfæren er økende. Men bruken er under streng kontroll.
Les også

Myter og sannheter om en av våre kraftigste drivhusgasser: SF6

– Sier seg selv

Ifølge en pressemelding går det frem at arbeidet med å rekonstruere gamle vakuumtanker startet for to år siden.

– Noen kloke hoder fikk ideen om at man kunne reversere prosessen, og bruke vakuumpumpa til å suge ut SF6. Nå kan vi fjerne tilnærmet 100 prosent av den farlige gassen. Sier Knut Sælid fra Stena i pressemeldingen.

I hver bryter er det om lag tre kilo SF6-gass.

– Når hver kilo tilsvarer 23.000 kilo CO2, sier det seg selv at dette er av stor betydning, ifølge meldingen.

61.073 flyturer

Bjørn Arild Thon hos Renas sier at han ikke kjenner til noen andre som har lignende teknologi tilgjengelig. Han tror det kan være et stort marked for dette.

– Ingen visste helt hvordan man skulle få redusert utslippet av dette. Men nå er det oppe og går for fullt.

Miljødirektoratet skriver på sine nettssider at SF6-gass er den mest potente klimagassen man kjenner til med et såkalt globalt oppvarmingspotensial (GWP) på 22.800.

– Det er derfor ønskelig å redusere bruken og særskilt utslippene av gassen, ifølge Miljødirektoratet.

Sintef har også skrevet om SF6-gassen på sine nettsider. Der kommer det frem at det norske utslippet av gassen, som i 2017 var på 533 kilo, tilsvarer 11.726 tonn CO2.

– Dette er det samme som 61.073 flyreiser tur/retur Oslo–Trondheim, ifølge Sintef.

«Skulebas» til kai i hjemmehavnen i Deknepollen på Måløy. Elevene på dekk er matroselever på andre året i videregående opplæring. De fikk undervisning i fortøyning da bildet ble tatt. Bygget på kaia er Fagskulen Vestland avdeling Måløy, der det blant annet er navigatørutdanning. Også navigatørene bruker fartøyet til opplæring. Hydrogentankene skal plasseres på det åpne området på dekk, mellom elevene og styrehuset.
Les også

«Skulebas» gir elevene opplæring i det siste av skipsteknologi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.