ARKIVNYHETER

Rent vann –ingen selvfølge

Arkivfoto.
Arkivfoto. Bilde: Mona Sprenger
Ragnar Brekke
8. nov. 2010 - 14:28


Norsk drikkevann er rent, men uforutsette hendelser både i forbindelse med renseprosessen og med tilførselen til abonnentene via et til dels foreldet ledningsnett utgjør en betydelig risiko.

Spesielt næringsmiddelbedrifter og andre som er avhengige av helt rent vann i sin produksjon tar en sjanse hvis de satser på at vannet de mottar alltid er rent nok. Dette kom frem på et fagtreff til Norsk Vannforening i Oslo nylig. Temaet var ”Blir vi syke av drikkevannet?”.

Karina Kaupang i Mattilsynet opplyste at mange bedrifter ikke har egne renseanlegg i reserve som kan sikre at produksjonen ikke stopper opp ved problemer i vannkvaliteten, noe som raskt kan gi store kostnader. En investering i vannrenseutstyr beskrives ikke som spesielt stor, heller ikke driftskostnadene.

Flere bedrifter som er avhengige av mye og rent vann opplyste på fagtreffet at de hadde opplevd ikke å bli varslet av vannverket da noe hadde skjedd med vannkvaliteten eller leveransen. Årsaken var gjerne forglemmelse og ikke noe alvorlig skjedde i deres tilfeller, men det var mest flaks. Konsekvensene for bedriftene kunne nemlig raskt blitt store.

Rådet til bedriftene fra sentrale ”vannfolk” på møtet var, i tillegg til å skaffe seg et renseanlegg og å følge nøye med på vannkvaliteten internt, å holde nær kontakt med vannleverandøren, samt å sette opp handlingsplaner for hva som skal gjøres i kritiske situasjoner. Skjer det ledningsbrudd i nærheten, kan det være smart å ha tenkt ut på forhånd om det finnes alternative ledninger.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.