KRAFT

Rekordhøy krafteksport

ENORME INVESTERINGER: Svenske elprodusenter satser enorme summer på elproduksjon. En tilsvarende satsing i Norge er ikke forsvarlig på grunn av at det økonomiske støttenivået er for lavt.
ENORME INVESTERINGER: Svenske elprodusenter satser enorme summer på elproduksjon. En tilsvarende satsing i Norge er ikke forsvarlig på grunn av at det økonomiske støttenivået er for lavt. Bilde: colourbox.com

Kraftproduksjonen i uke 38 var over 2,8 TWh, noe som er 60 prosent høyere enn i tilsvarende uke i fjor, skriver NVE i en pressemelding.

Mer vann

Til tross for dette økte fyllingsgraden i magasinene med 0,1 prosent, ettersom tilsiget av vann var 10 % høyere enn normalt.

Fyllingsgraden ligger nå på høye 93,6 prosent, som tilsvarer hele 27 TWh mer energi enn i samme uke i fjor.

– Fortsatt er det forventning om mye tilsig. Mange produsenter har fulle magasiner og må produsere, sier rådgiver Nils Spjeldnæs i NVE til VG.

I enkelte områder skal magasinene til og med være så fulle at produsentene risikerer overløp og skadeflom i vassdragene hvis de ikke slipper ut vann.

Sverige og Danmark tar imot

I løpet av de siste ti ukene har vi produsert hele 25,3 TWh, høyere enn noen gang før i samme periode, hvorav 8,5 TWh ble eksportert direkte til utlandet.

Av dette eksporterte vi til sammen 5,4 TWh til Sverige og Danmark, tilsvarende fem ganger årsforbruket i en by på størrelse med Drammen, noe som også er ny rekord.

Våt sommer

Årsaken til kraftboomen er den samme som holder strømprisen på et lavt nivå: sjeldent store vannmengder i løpet av sommeren.

– Vi forventer et tilsig på 3,9 TWh denne uka, og da er vi på et tilsig før høsten som tilsvarer det som er normalt for et helt år, sier Spjeldnæs.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.