OLJE OG GASS

Reiten skal sikre flere rigger

Styreleder Eivind Reiten i Norske Skog skal lede en ekspertgruppe som skal se på muligheter til å få flere rigger på norsk sokkel.
Styreleder Eivind Reiten i Norske Skog skal lede en ekspertgruppe som skal se på muligheter til å få flere rigger på norsk sokkel. Bilde: Øyvind Lie
Ole K. Helgesen
21. okt. 2011 - 07:39

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har nedsatt en ekspertgruppe for å finne ut hvordan man skal få bedre tilgang på borerigger på norsk sokkel. På OLFs høstkonferanse opplyste han at tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten lede ekspertgruppen.

– Hovedoppgaven til gruppen blir å belyse og identifisere hindre som gjør at riggkapasiteten på norsk sokkel begrenses, samt å foreslå tiltak som kan bedre flyten av fartøyer involvert i boring.

Viktig for utvinningen

Ifølge statsråden begrenser manglende tilgang på borekapasitet begrenser muligheten til å realisere tidskritiske ressurser.

– Det er svært viktig å gjennomføre alle tiltak som kan realisere tidskritiske ressurser og øke utvinningen på norsk sokkel. God riggtilgang er helt sentralt for å få til dette.

Særnorske regler

Oljeindustrien har lenge pekt på at særnorske regler gjør det svært kostbart å flytte rigger fra britisk til norsk sokkel. Reitens gruppe får en vanskelig utfordring med å identifisere muligheter som reduserer disse barrierene uten å lempe på sikkerhetskravene.

- Mange peker på at det er krevende å ta flyttbare rigger for eksempel fra britisk sektor og inn på norsk sokkel, og at dette hindrer at egnede borefartøy blir hentet inn til norske felt og letebrønner. Ekspertgruppen skal belyse og identifisere hindre som gjør at riggkapasiteten på norsk sokkel begrenses. De skal videre foreslå tiltak som kan bedre flyten av fartøyer involvert i boring på norsk sokkel, sa Borten Moe.

Store kostnader

Borten Moe har stor tro på gruppen til Reiten:

– Boring av brønn er viktig i alle faser av petroleumsvirksomheten og utgjør også den største kostnadskomponenten i virksomheten. Jeg har store forventninger til arbeidet til ekspertgruppen. Nye tiltak på dette feltet har stort potensial og kan ha betydelig påvirkning på inntektene til fellesskapet.

Konflikttema

Ifølge OED skal utvalget være bredt sammensatt med representanter fra ressurs- og sikkerhetsmyndighetene, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, olje- og riggselskaper og analysemiljøer.

Det kan bli mye intern uenighet i gruppen ettersom arbeidsgiversiden og ressursmyndighetene har et helt annet syn enn fagforeningene og sikkerhetsmyndighetene når det gjelder disse problemstillingene.

Flere nyheter fra OLFs årskonferanse:

Støre advarer oljetoppene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.