IT

Regjeringen vil se på behovet for et ekstra nasjonalt fibernett

Og Frp-statsråden vurderer fiber i kraftkablene.

BILDE: Den nye bredbåndsministeren skal snakke med Norsk Fiberforening og datasentrene for å danne seg et eget bilde av konkurransebetingelsene.
BILDE: Den nye bredbåndsministeren skal snakke med Norsk Fiberforening og datasentrene for å danne seg et eget bilde av konkurransebetingelsene. Bilde: Colourbox
28. okt. 2013 - 10:09

Regjeringen kommer med ganske så konkret respons på spørsmålene om bedre kapasitet på datatrafikken.

Fiberforeningen har tatt til orde for at Statnett bør få pålegg om å legge fiber i utenlandskablene for å gi den grønne datasenterindustrien bedre konkurransebetingelser.

Venstre har kvittert med å støtte ideen og i tillegg sette i gang et arbeid på Stortinget som skal munne ut i et landsdekkende kjernenett i konkurranse med Telenors nasjonale infrastruktur.

Global konkurranse

I regjeringen er bredbånd samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens (Frp) ansvar.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad vil han ta fatt i både Statnetts oppgaver og se på behovet for et kjernenett nummer to.

Ifølge Post- og teletilsynet er det kun Telenor som har et komplett landsdekkende høyhastighets brebåndsnett. Når alle andre er avhengig av én aktør et eller annet sted i sin verdikjede, fører det ifølge Norsk fiberforening til at prisnivået på leie av kapasitet ligger for høyt.

Konsekvensen er blant annet at de nyetablerte såkalt grønne datasentrene ikke klarer å konkurrere internasjonalt om globale storkunder.

Les også: Derfor vraket Cern Norge

Balansegang

Dette vil Solvik-Olsen har klarhet i, og om nødvendig bidra til et alternativt kjernenett.

– Balansegangen er at det allerede er kommersielle aktører i dette markedet. Og vi har en regjeringskonstellasjon der staten i utgangspunktet er varsom med å ta oppgaver som det private markedet løser på egen hånd, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han vil også se på hvordan kapasiteten til utlandet kan bli bedre og rimeligere. Også her har datasentrene klaget sin nød.

– Det kan være penger å spare hvis Statnett legger fiber i sine kraftkabler til utlandet. Nå må ikke statsforetaket nødvendigvis eie og drifte dem, men her kan det være snakk om å dele kostnader på flere parter, mener bredbåndsministeren.

Frp-statsråden bestiller ikke fibertromler og gravemaskiner i morgen. I første omgang skaffer han seg ryggdekning hos fagfolkene.

– På dette stadiet er dette noe vi drøfter med embetsverket. Vi må få klarhet i hva som allerede er på gang fra myndighetene og som jeg må bli kjent med, påpeker han.

Les også: Nav stanser IT-prosjekt til 3,3 milliarder

TEMPO: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen legger opp til høyt tempo på arbeidet for bedre bredbåndskapasitet.
TEMPO: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen legger opp til høyt tempo på arbeidet for bedre bredbåndskapasitet.

Kort frist

Politisk ledelse vil selv danne seg et bilde av situasjonen. Solvik-Olsen skal ta kontakt med Fiberforeningen og store aktører på datalagringssiden for å sjekke om virkelighetsbeskriveksen fra noen aktører gir et korrekt bilde av situasjonen eller om det er ulike interesser ute og går.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tidsmessig gir han seg selv en ganske brutal deadline for å komme med konkrete forslag til tiltak.

– Vi snakker nok ikke om uker, men måneder.

Og statsråden ber opposisjonen presse på for at ting skal gå raskere. Han oppfordrer Venstre til å samle et stortingsflertall bak konkrete innspill til neste års statsbudsjett, som legges frem senere i høst.

– Det kan bidra til fortgang i prosesser som vi allerede er på planleggingsstadiet med, sier den ferske bredbåndsministeren til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Snart kan du stenges ute fra mobilnettet i en krisesituasjon

– Forbrukerne har all grunn til å glede seg. De får mer og betaler mindre

Laser-bredbånd gir seks ganger raskere kommunikasjon  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.