KRAFT

Regjeringen vil opprette forskningssenter for thorium

Institutt for energiteknikk (Ife) tester thoriumbrensel ved sin reaktor i Halden.
Institutt for energiteknikk (Ife) tester thoriumbrensel ved sin reaktor i Halden. Bilde: Torbjørn Tandberg
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. okt. 2013 - 14:17

Frps Ketil Solvik-Olsen har lenge ivret for thoriumkraft. Også Høyres Siri A. Meling har vært positiv til ideen.

Thorium har kortere halveringstid og egner seg ikke for bruk i kjernefysiske våpen.

I regjeringserklæringen som Høyre og Frp presenterte i går, ble det klart at regjeringen vil opprette et forskningssenter for thorium.

– Dette er vi veldig fornøyd med. Det er både fremtidsrettet og spennende, sier informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm ved Institutt for energiteknikk (Ife) til Teknisk Ukeblad.

Les også: Skal teste thorium i Halden

Har søknaden klar

– Tror du forskningssenteret kommer til dere?

– Det er klart at Ife vil være naturlig. Vi er det miljøet i Norge som kan mest om thorium. Allerede på femtitallet jobbet vi med thorium, og vi jobber med det nå. Det er nok mange fagdisipliner som skal inn her, og det vil nok være flere institusjoner involvert. Men vi forventer at Ife får en sentral plass, sier Wikstrøm.

Han sier Ife sammen med Universitetet i Oslo og andre aktører tidligere har sendt inn søknad til Forskningsrådet om støtte til thoriumforskning.

– Så vi har søknaden klar, sier han.

Les også: For første gang brenner thorium i en vanlig reaktor

– Fri fantasi

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona er imidlertid kritisk til regjeringens nye thoriumsatsing.

– Å opprette et senter for miljøvennlig energi og forske på thorium er ikke annet enn fri fantasi. Et framskritt i klimakampen er det i alle fall ikke, sier han til NTB.

Han frykter at thorium-forskning kan fortrenge satsing på kunnskap om fornybar energi.

Wikstrøm er uenig med Bøhmer.

– Vi tror at klimautfordringene er for alvorlige til at vi skal ekskludere denne muligheten. Det er ikke tvil om at kjernekraft kommer til å være en del av energimiksen. Da vil thorium kunne være et viktig bidrag.

Han legger ikke skjul på at bruk av thoriumkraft i stor stil ligger noe fram i tid.

– Men når vi både har kompetanse og naturressurser tilligger det oss et ansvar å se på mulighetene som dette kan gi, sier Wikstrøm.

Kommersielle tester

Han viser til at det i tillegg til forskning også finnes rene kommersielle interesser ser på potensialet for å bruke thorium som brensel.

– Vi gjør thoriumtester for Scatec nå. Det er norske og internasjonale aktører som ser på norskutviklet brensel som vi tester i disse dager i Haldenreaktoren og som er ment å være en erstatning uran. Det er langt fram, men det er viktig å få satt i gang og testet mulighetene, sier Wikstrøm.

– Er det aktuelt å bygge thoriumkraftverk i Norge?

– Nei, vi tror ikke det er aktuelt. Vi var jo selv med å levere bidrag til utredningen som det internasjonale energibyrået (IEA) laget om energiforsyningen i Norden. Den viser at de neste 20-30 årene vil vi få et kraftig kraftoverskudd. Forretningsmulighetene ligger ikke i å bygge dette i Norge. Dette må ses på i et globalt perspektiv. Vi kan ikke bare forske på ting som vi vet gir effekt i Norge hvis vi tror det kan være et viktig klimabidrag globalt, sier Wikstrøm.

Les også:

Russlands flytende atomkraftverk er snart klar for serieproduksjon

Svensk kjernekraft kan bli kostnadsbombe

Japansk gjennombrudd i jakten på ny energikilde  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.