OLJE OG GASS

Regjeringen reddet Veslefrikk

NYE BRØNNER: Det blir likevel boret flere brønner på Veslefrikk-feltet. Dermed er arbeidsplassene reddet.
NYE BRØNNER: Det blir likevel boret flere brønner på Veslefrikk-feltet. Dermed er arbeidsplassene reddet. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
16. juni 2011 - 07:16

Veslefrikk

 • Operatør: Statoil
 • Beliggenhet: Blokk 30/3 i Nordsjøen.
 • Produksjon: Olje og gass
 • Produksjonsstart: 26. desember 1989
 • Eiere:
  Petoro 37 %
  Talisman Resources Norge 27 %
  Statoil 18 %
  RWE Dea Norge 13.50 %
  Wintershall Norge 4.5 %


Ny petroleumsmelding

 • Innen 24. juni skal regjeringen legge frem en ny stortingsmelding om petroleumspolitikken.
 • Den vil inneholde nye grep før å sikre økt oljeutvinning på sokkelen.


Veslefrikk-feltet var nær å bli stengt ned før tiden fordi lisensflertallet på Veslefrikk-feltet stemte imot investeringer i en ny brønn på feltet.

Hastemøte

Situasjonen førte til at fagforbundet Industri Energi kalte inn til hastemøte med statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED) Per Rune Henriksen.

Da snudde de tre små andelseierne Wintershall, RWE Dea og Talisman.

Les også: – Veslefrikk kan bli stengt ned

Ny oljemelding

Årsaken kan være at den kommende petroleumsmeldingen legger opp til endringer i stemmereglene slik at de uansett hadde tapt mot Statoil og Petoro som har 55 prosent eierskap i lisensen.

Statssekretæren vil ikke avvise at det kommer endringer i forbindelse med stemmerettighetene.

– Det er rettighetshaverne som har ansvar for å drive feltene på en måte som sikrer høy utvinningsgrad og god ressursutnyttelse. Departementet er svært opptatt av en god ressursutnyttelse på norsk sokkel. For å ytterligere kaste lys på muligheter og utfordringer knyttet til å hente opp mer olje nedsatte departementet et ekspertutvalg i 2010, det såkalte Åm-utvalget. Og sentrale forslag fremmet av utvalget vil bli behandlet i den kommende stortingsmeldingen om petroleumspolitikken, sier Henriksen.

Mindretallet ødelegger

Da Åm-rapporten ble presentert for halvannet år siden, pekte utvalget på at stemmereglene i lisensene kan føre til at felt bli stengt før tiden.

I dag har hver enkelt rettighetshaver én stemme i lisensen, uansett hvor stor andel den har.

Dermed vanskeliggjøres beslutninger om økt utvinning, selv om majoriteten er for prosjektet.

Statoil-fagforening tok kampen

BEKYMRET: Faglig politisk leder i Industri Energi, Frode Alfheim, deler bekymringen med Kjell Skjeggerud i Norcem.
BEKYMRET: Faglig politisk leder i Industri Energi, Frode Alfheim, er bekymret for at små selskaper skal stanse lønnsomme prosjekter. Industri Energi
Det var Industri Energi Statoil som slo alarm om at flere hundre arbeidsplasser sto i fare på grunn av investeringsvegring hos de tre minste selskapene i Veslefrikk-lisensen.

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, var til stede under møtet med OED. Han sier til Teknisk Ukeblad at blokkeringen fra småselskapene i Veslefrikk-lisensen har skapt debatt rundt hva slags selskaper en ønsker på norsk sokkel.

– Man må nå se på hva slags selskap en vil ha på sokkelen. Etter at vi la til rette for flere operatørselskap på sokkelen, har vi nå fått omtrent 50 selskaper som er prekvalifisert som operatør. En må ta en grundig evaluering av disse selskapene, sier Alfheim.

Tilfreds operatør

Statoil er fornøyd med at partnerne i lisensen har snudd i investeringsbeslutningen.

– Det er flertallet som bestemmer i et partnerskap. Det viktigste er at vi får lisenser som kan etablere langsiktig strategi. Jeg må forholde meg til de vurderingene som gjøres i lisensen, sier Frank W. Arnesen, direktør for Statoils modne felt.

Han bekrefter ovenfor Teknisk Ukeblad at Veslefrikk kunne ha blitt stengt ned tidligere enn planlagt på grunn av at mindretallet blokkerte investeringen.

– Positivt

Statssekretæren er også fornøyd med utfallet av saken.

– Departementet er informert om at partnerskapet har kommet til enighet når det gjelder videre boring. Dette er positivt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.