FORSVAR

17 milliarder til nye prosjekter i Forsvaret

Regjeringen foreslår å ruste opp Forsvaret med fire nye milliardprosjekter. Blant annet kjøp av mer ammunisjon, nye helikoptre og nye bygg på Ørland.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det er viktig å bidra til at norsk og annen alliert forsvarsindustri øker produksjonstakten.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det er viktig å bidra til at norsk og annen alliert forsvarsindustri øker produksjonstakten. Arkivfoto: Eirik Helland Urke
31. mars 2023 - 11:47

– Vi må ha et sterkt og moderne forsvar som kan forebygge krig og forsvare Norge. Regjeringen foreslår derfor å starte opp fire nye prosjekter for om lag 17 milliarder kroner og endre pågående prosjekter for om lag 6,3 milliarder kroner for å styrke Forsvaret, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han foreslår følgende satsinger:

  • Regjeringen varslet i januar 2023 at det skal bestilles artilleriammunisjon fra den norske bedriften Nammo for inntil 2,6 milliarder kroner. Beløpet økes nå til 4,2 milliarder kroner.

Det gjøres for å sikre raskere leveranse enn planlagt, samt legge til rette for økt produksjonskapasitet hos Nammo.

Nettopp produksjonskapasiteten til våpenprodusentene er av flere eksperter blitt sett på som et avgjørende element for at Vesten skal vinne våpenkappløpet med Russland i Ukraina-krigen.

– Det er viktig å bidra til at norsk og annen alliert forsvarsindustri øker produksjonstakten, sier forsvarsministeren.

  • Regjeringen varslet tidligere i mars at amerikanske Seahawk blir ny, maritim helikopterkapasitet. De første helikoptrene skal være på plass fra 2025.
  • Ørland flystasjon er Forsvarets hovedbase for kampfly. I forslaget ligger et nytt administrasjons­bygg med kontor og undervisningsrom og to haller for lagring av utstyr. Regjeringen vil også øke kostnadsrammene for å utbedre hovedrullebanen og arbeidet med å sikre området rundt flystasjonen.
  • Regjeringen foreslår også å kjøpe flere av bro-, ingeniør- og bergepanservogner til Hæren. Dette fordi Hæren skal vokse.
Norsk F-35A flyr over ubåten KNM Uredd. Ula-klassen skal erstattes av 212CD. Forsvarskommisjonen anbefaler at det blir seks nye ubåter, ikke fire som bestilt.
Les også

Foreslår kostbare hasteinnkjøp til Forsvaret: Seks nye fregatter, to ekstra ubåter, større hær og mye mer luftvern

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.