ENERGI

Stoltenberg-regjeringen holdt tilbake rapport om mulig milliardtap på oljeboring i nord

Oljedepartementet visste i 2013 at oljeleting i Barentshavet sørøst kunne bli et tapsprosjekt, men holdt tilbake utregninger for Stortinget, melder NRK.

Boreriggen West Hercules har vært på oppdrag for Equinor i Barnetshavet Sørøst. Ifølge NRK fikk Stortinget ikke vite om en rapport som konkluderte med at oljeleting sørøst i Barentshavet kunne bli et tapsprosjekt da de i 2013 vedtok å gå inn for oljeleting i området.
Boreriggen West Hercules har vært på oppdrag for Equinor i Barnetshavet Sørøst. Ifølge NRK fikk Stortinget ikke vite om en rapport som konkluderte med at oljeleting sørøst i Barentshavet kunne bli et tapsprosjekt da de i 2013 vedtok å gå inn for oljeleting i området. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor
27. okt. 2020 - 08:41

Først nå, sju år etter, kommer opplysningene i rapporten for dagen.

Rapporten fra Oljedirektoratet konkluderte med at hvis oljeprisen synker med 30 prosent, vil Barentshavet sørøst som helhet sannsynligvis gå i minus.

Dette var opplysninger som ikke kom fram verken da Stortinget ble orientert og enstemmig gikk inn for oljeleting i området sørøst i Barentshavet i 2013, eller i tingretten og lagmannsretten da rettsinstansene skulle behandle klimasøksmålet mot staten, ifølge NRK.

Flere fagøkonomer i direktoratet skal ha reagert på håndteringen, men fikk ikke gehør i Olje- og energidepartementet. Argumentene Stortinget fikk fra regjeringen, var at verdiene i området kunne ligge på mellom 50 og 280 milliarder kroner.

Les også

– Helt uten sidestykke

Jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det kan ha skjedd flere lovbrudd i saksbehandlingen.

– Dette er oppsiktsvekkende opplysninger og helt uten sidestykke. Man spør seg uvegerlig om dette var en bevisst unnlatelse. Det er nesten ikke til å tro at departementet har ført både Stortinget og domstolene bak lyset, selv om dette skulle skyldes en tabbe, sier Graver til NRK.

Daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mener på sin side at Stortinget fikk all relevant informasjon.

Den oppfatningen deles ikke av Greenpeace.

– Stortinget ble lurt og fattet vedtak på feil grunnlag. Det som kommer fram nå, sju år for seint, er en skandale. Norge kan tape milliarder på oljeutvinning, og skattebetalerne sitter igjen med regninga, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en kommentar til NTB.

Blir del av klimasøksmålet

Verdivurderingen som Stortinget aldri fikk se, blir nå del av det såkalte klimasøksmålet som skal opp for Høyesterett i november.

Greenpeace og Natur og Ungdom mener staten brøt Grunnlovens miljøparagraf da Stortinget åpnet Barentshavet for ny oljevirksomhet, og delte ut ti nye lisenser, blant annet de første i Barentshavet sørøst.

Miljøorganisasjonene har hele tiden ment at vedtaket fra Stortinget var ugyldig, fordi det ikke var basert på en vurdering av nåverdi. Nå viser det seg altså at en slik beregning var gjort, men aldri nådde Stortinget.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.