ENERGI

Trosset miljøadvarsler: Delte ut rekordmange tillatelser for oljeutvinning

14 av dem var i Barentshavet.

- Kun petroleumsfaglige hensyn  ligger til grunn når nye områder vurderes, mener Miljødirektoratet, som er kritisk til utbygging i Barentshavet.
- Kun petroleumsfaglige hensyn  ligger til grunn når nye områder vurderes, mener Miljødirektoratet, som er kritisk til utbygging i Barentshavet. Foto: OED
18. jan. 2019 - 06:53

Til tross for at Miljødirektoratet advarte om oljeutvidelser i nord, satte regjeringen for andre år rekord i antall utvinningstillatelser på norsk sokkel.

Totalt ble det gitt ut 83 letetillatelser i fjor, hvor av 14 av dem var i Barentshavet, skriver Klassekampen.

Tillatelsene ble gitt ut gjennom TFO-ordningen (tildeling i forhåndsdefinerte områder), som siden i 2003 har vært måten å dele ut tillatelser på i Norge.

Meningen var at TFO skulle være en tilleggsordning for å stimulere leting i allerede eksisterende, modne oljefelt i Norskehavet og Nordsjøen. Men nå har ordningen ifølge avisa blitt den viktigste formen for utlysning.

Blant annet trekker Klassekampen fram at området nå gjelder store deler av det sørlige Barentshavet, hvor nye områder har gått fra å være umodne til modne på under ett år.

- Kun petroleumsfaglige hensyn 

Det reagerer Naturvernforbundet på. Ifølge leder Silje Ask Lundberg er det kun petroleumsfaglige hensyn og ikke miljøhensyns som tas når nye områder vurderes. Direktoratet har advart mot utvidelse med tanke på viktige miljøverdier, og er blant annet bekymret for sjøfuglen.

– De miljøfaglige rådene blir hensyntatt ved alle konsesjonsrunder på norsk sokkel, og avveid mot andre hensyn. De avveininger som er gjort er forankret i et bred flertall på Stortinget, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) til avisa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.