Kebony
- Kebony ASA har utviklet en metode for modifisering av tre som et alternativ til tropisk tømmer og tradisjonelt impregnert virke. Varighet, estetikk og miljø vil være de viktigste argumentene for den nye metoden.
- Produksjon i ny fabrikk i Skien. Årlig kapasitet: Ca. 25 000m3.
- Investering: Ca. 200 millioner kroner
- Ansatte: 40
- Kebony har internasjonale ambisjoner, og vil utvikle lisensieringspakker for merkevaren og teknologien.
- Har levert materialer til flere hundre byggeprosjekter, bl.a. Kragerø Spa, Sporveiene, restaurant Le Canard, Marine Harvest og flere skoler og barnehager.
- Produkt: Framstilles hovedsakelig av furu, bøk og lønn
- Bruksområde: Brygger, terrasser, kledning og tak – til innegulv, møbler og vindusrammer.
- Hovedeier er Wood AS, hvor de største eierne er Høegh familien, Dyvi Invest AS, Flette AS, MP pensjon og Giotto AS (Knut Brundtland).
- Teknologi: Utviklet gjennom flere års forskning og utvikling i Norge, Sverige og Canada. Utstrakt samarbeid med universiteter og institutter i Tyskland, Nederland, USA og i Sør-Afrika.
- Teknologien har fått flere miljøpriser, og har også blitt tildelt Svanemerket.
- Ved behandling av treet brukes furfurylalkohol som framstilles av biologisk avfall fra sukkerrørsproduksjon. Innsatsvesken er reaktiv og trenger inn i treverkets porer. Det tilføres også varme, slik at vesken polymeriseres inn i treverket. Det blir da et nytt materiale med lang holdbarhet og økt styrke og hardhet. Selskapet har fem patenter på teknologien, og har tatt ut disse i strategiske land rundt om i verden.
Kilde: Kebony
Regnskog
- Den tropiske regnskogen anses som jordens rikeste naturtype. Regnskogen dekker 6 prosent av jordens landareal og inneholder mellom 50 og 90 prosent av jordens plante- og dyrearter
- Det antas at 20 % av verdens klimagassutslipp i dag kommer fra rasert skog
- Hvert år antas det at 150 000 km2 tropisk skog forsvinner og 80-100.000 km2 av dette er tropisk regnskog. Dette tilsvarer halve Norges areal
- Markedet for regnskogtømmer i Norge ligger på ca. 100 millioner mens det i resten av Europa ligger på rundt 50 milliarder kroner
Kilde: Regnskogfondet/Kebony
Båtprodusenter, bryggesnekkere og andre som vil ha solide trematerialer med luksuriøst utseende og tøffe egenskaper tar det norske alternativet Kebony mer og mer i bruk.
Det norske hybridproduktet Kebony blir brukt som erstatning for teak fra regnskoger. Kebony er et tremateriale som gjennom en hemmelig prosess herdes og gjøres mer hardfør.
Ligner
En av kundene gir dem støtte.
Erfaring
– Vi har nå snart tre års erfaring med Kebony innenfor båtdekk. Kebony har et flott utseende, og har egenskaper som er fullgode med teak. Vår erfaring er også at Kebony på noen områder overgår teak. Det har bedre slitestyrke og er lettere å rengjøre”, sier Jarle Kristoffersen fra Sandøy Båtdekk. Selskapet produserer ca. 75 prosent av alle båtdekk som lages i Norge.
Show
Andre båtprodusenter som har lagt eller skal legge Kebony båtdekk er Windy, Solvik, Riviera og Viknes, opplyser Kebony i en pressemelding.
Redder skog
– Utskiftning av teak på våre båter er i tråd med våre miljømål. Kebony er et alternativ vi ønsker å satse på, sier Geir Rune Kleiv i Polar Boats.
Pådriver
Regnskogfondet har vært svært pågående overfor norske møbelprodusenter og båtfabrikker som har brukt materiale fra regnskoger.
– Det er bra at det kommer alternativer. Båtindustrien har nå ingen unnskyldning for ikke å kutte ut teak og annet tropisk tømmer, sier Solveig Firing Lunde, kampanjekoordinator i Regnskogfondet.