INDUSTRI

Rec gir gass for fem milliarder

Per Erlien Dalløkken
18. juli 2008 - 11:44

Solenergiselskapet Rec ASA sanket inn to nye milliardkontrakter i juni og har til sammen leveringskontrakter for silisiumskiver, celler og moduler for 35 milliarder kroner fram til 2014.

Les også: Rec håver inn milliardkontrakter

I dag melder selskapet om nye avtaler for solcellekomponenter. Denne gangen er det gass, nærmere bestemt monosilan (SiH4).

Utvider ordreboka

Ifølge Rec har de tegnet langsiktige avtaler med eksisterende kunder om levering av monsilangass verdt om lag fem milliarder kroner fram til og med 2014.

Dermed har solenergikonsernet nå ei ordrebok verdt 40 milliarder kroner inkludert tidligere kontrakter tegnet etter 2006.

Rec produserer monosilan på sine amerikanske fabrikker i Butte og Moses Lake. Med en produksjonskapasitet på 20.000 tonn i året er Rec Silicon verdens største produsent og distributør av monosilan.

Egen patent

Mesteparten av gassen bruker selskapet selv til produksjon av superrent polykrystallinsk silisium - internasjonalt betegnet som Solar Grade Silicon (SGS) - i en patentert og kosteffektiv prosess de kaller FBR (Fluidized Bed Reactor).

I motsetning til den mer vanlige Siemens-reaktoren, der silisumet i silangassen avsettes på staver, brukes små kuler (granulat) som samlet har over hundre ganger så stor overflate.

Det av råmaterialet som Rec ikke bruker selv, selger de hovedsaklig til produsenter av LCD-paneler og halvledere.

Les mer om teknologien her:

Et norsk eventyr i sol og silisium

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.