KARRIERE

Realfagsordning ga elevene 10 prosentpoeng bedre resultat. Nå kommer den til Norge

Disse blir «science»-kommuner.

34 norske kommuner har fått status som realfagskommuner i 2015. Målet med ordningen er å bedre resultatene i matte og naturfag. En lignende ordning i Danmark har gitt betydelige resultater.
34 norske kommuner har fått status som realfagskommuner i 2015. Målet med ordningen er å bedre resultatene i matte og naturfag. En lignende ordning i Danmark har gitt betydelige resultater. Bilde: colourbox.com
Ina AndersenIna AndersenJournalist
8. apr. 2015 - 06:00
Vis mer

Utdanningsdirektoratet har valgt ut 34 kommuner som blir såkalte realfagskommuner i 2015 (se liste over kommunene nederst i artikkelen).

Målet med disse er å lære hvordan barnehager og skoler kan løfte seg ut av realfagsproblemet vi har i Norge, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding.

– Skal norske elever bli bedre i matematikk og naturfag må vi styrke den lokale innsatsen – i den enkelte kommune og i den enkelte skole og barnehage, påpeker han.

Les også: Unngå denne fellen hvis du vil ha matteflinke barn

Dansk inspirasjon

De norske realfagskommunene er inspirert av danske «Science-kommuner». 

Ifølge den internasjonale undersøkelsen TIMSS 2011, fikk elevene i Science-kommunene 10 prosentpoeng bedre resultater i matematikk og naturfag enn elever i andre kommuner.

– Vi har et alvorlig realfagsproblem i norsk skole. 37 prosent av elevene som kom opp i skriftlig eksamen i matematikk på 10. trinn i fjor, fikk karakteren 1 eller 2. Samtidig vet vi at hvilken karakter elevene får i matematikk, er det som har størst betydning for om de greier å fullføre videregående skole eller ikke, sier kunnskapsministeren.

Han understreker at gode realfagskunnskaper blir stadig viktigere i samfunnet, for å løse klimautfordringer, for å henge med på teknologiutviklingen og for å kunne gi innbyggerne et godt helsetilbud.

Les også: Denne ingeniørlinja mer enn doblet antall studenter på ett år

Systematisk realfagsarbeid

For å bli realfagskommune har kommunene måttet forplikter seg til å arbeide systematisk og helhetlig for å forbedre barn og unges kompetanse og resultater i realfag, fra barnehage til fullført grunnskole.

Kommunene skal også samarbeide med lokalt næringsliv og lokale kompetansemiljøer innen realfag.  

– De 34 realfagskommunene gjenspeiler utfordringene for realfag i Norge. Både kommuner med svake resultater og kommuner med gode resultater har blitt valgt ut. Det har også vært viktig med ulik størrelse og geografisk spredning for å få flest mulig erfaringer, sier Røe Isaksen.

De utvalgte kommunene skal blant annet analysere status for arbeidet med realfag i kommunen, og utarbeide mål for arbeidet med realfag med utgangspunkt i analysen.

Deretter skal hver kommune utvikle en lokal realfagsstrategi.

Les også: – Matte i Norge etter 22 år i Singapore er som gå fra Premier League til 6. div

20 millioner i tilskudd

I alt 65 kommuner søkte om å bli realfagskommune, og 34 av dem ble plukket ut. De er spredt over store deler av landet, og alle fylker har fått egne realfagskommuner, med unntak av Vest-Agder der ingen kommuner søkte.

Kunnskapsdepartementet satt av 20 millioner kroner til ordningen. Det økonomiske tilskuddet skal kommunene bruke til å etablere lokale lærende nettverk og til å finansiere lærernes deltakelse i nettverkene.

Realfagskommunene blir en del av den nye, nasjonale realfagsstrategien regjeringen skal legge frem i løpet av 2015.

Her er Norges første realfagskommuner (fylkesvis):

Akershus:Overhalla
BærumSteinkjer
NesOppland:
AskerVestre Toten
UllensakerGjøvik
Aust-Agder:Oslo:
GjerstadOslo
ArendalRogaland:
Buskerud:Sandnes
KongsbergKarmøy
Finnmark:Sogn og Fjordane:
AltaFlora
Hedmark:Sør-Trøndelag:
Kongsvinger og Eidskog (felles søknad)Trondheim
TolgaRissa og Leksvik (i Nord-Trøndelag) (felles søknad)
Hordaland:Telemark:
OddaSkien
Møre og Romsdal:Troms:
SandeHarstad
GiskeTromsø
Nordland:Vestfold:
VestvågøyLarvik
BodøØstfold:
RanaSarpsborg
Nord-Trøndelag:Moss

 

Les også:

Så mye tjener nyutdannede UiO-realister

– Det virker risikabelt å utdanne seg til jobb i oljebransjen

– Bruker bare to år på treårig pensum i Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.