FORSVAR

Reaktiverer gammel F-16-skvadron med nye kampfly

Leveransen av nye F-35 fra fabrikken i Texas, har overfylt landets første skavdron med jagerflyene, melder NRK.

F-35 flyene blir levert direkte fra Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i Texas, USA, til Ørlandet flystasjon og 332-skvadronen.
F-35 flyene blir levert direkte fra Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i Texas, USA, til Ørlandet flystasjon og 332-skvadronen. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Magnus RossMagnus RossJournalist
15. juni 2023 - 09:20

– Vi oppretter en ny skvadron fra første august, 331-skvadronen, som bli reaktivert fra å ha vært en tidligere F-16- skvadron, sier Haugen til NRK.

Mens F-16 fortsatt var landets jagerflytype, eksisterte en egen skvadron som het 331. Denne gjenoppstår nå, som en F-35-skvadron.

De første nye F-35 kampflyene kom til Norge høsten 2017. Etter dette er det levert i snitt seks fly i året fra fabrikken i Fort Worth i Texas til kampflybasen på Ørlandet.

– Vi er faktisk over våre bredder, og større enn det. Vi er egentlig en og en halv skvadron, sier sjef for 332-skvadronen, Trond Haugen.

Nå blir det snart to fulle skvadroner og planen er at den andre er klar til 2025. Da skal landet ha oppnådd det som kalles FOC, full operativ kapasitet, for de nye kampflyene.

Luftforsvarsjef Rolf Folland møtte TU foran en av de nye F-35 flyene på Ace tidligere i år. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Luftforsvarsjef Rolf Folland møtte TU foran en av de nye F-35 flyene på Ace tidligere i år. Foto:  Eirik Helland Urke

– Det har ligget i planene i hele tida, sånn at vi bygger opp én stor skvadron som kan splitte av neste skvadron som da blir cirka halvfull, sier Haugen.

Etter siste leveranse fra USA i mai, har landet nå mottatt 40 jagerfly av bestillingen på totalt 52 fly.

Militærøvelsen Arctic Challenge Exercise, som TU har skrevet om er akkurat ferdig, og hadde et rekord i antall F-35 i en og samme øvelse på en norsk flybase.

– Det er absolutt den største F-35 øvelsen på norsk jord noensinne. Og det er en ganske stor øvelse i Europeisk sammenheng. Muligens også den største i europeisk sammenheng når det gjelder F-35, sier sjef for Luftforsvaret, Rolf Folland til NRK.

Når TU snakket med Folland under øvelsen var han klar på hvilken rolle de nye F-35 og kampfly -skvadronene har i dag. 

– Viktigheten er åpenbar i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen vi har. Vi ser krigens råskap i Ukraina, og ut av det kan vi også lese betydningen av å ha kontroll over luftrommene, sa generalmajoren til Teknisk Ukeblad.

Den første norske F-35-skvadronen begynner å bli overfylt. I 2025 har Luftforsvaret nok fly til å fylle to skvadroner. <i>Foto:  Eirik Urke</i>
Den første norske F-35-skvadronen begynner å bli overfylt. I 2025 har Luftforsvaret nok fly til å fylle to skvadroner. Foto:  Eirik Urke
Generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret, møter sine nordiske kollegaer under Nordic Response i Bodø.
Les også

Her øver Nordens luftforsvar sammen for første gang

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.