ARKIVNYHETER

Raser mot EDB-sjef

FÅR KRITIKK: Endre Rangnes og EDB Business Partner kan ha brutt spillereglene i arbeidslivet når de vil nedbemanne 100-150 stillinger uten å drøfte med de ansatte. Det mener den hovedtillitsvalgte i YS-foreningen Negotia.
FÅR KRITIKK: Endre Rangnes og EDB Business Partner kan ha brutt spillereglene i arbeidslivet når de vil nedbemanne 100-150 stillinger uten å drøfte med de ansatte. Det mener den hovedtillitsvalgte i YS-foreningen Negotia. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
22. apr. 2009 - 08:02

Tirsdag kom nyheten om at EDB Business Partner kan kutte 100-150 arbeidsplasser. Selskapet skal kutte kostnader for 400 millioner kroner.

Den hovedtillitsvalgte i selskapet reagerer kraftig på at selskapet går ut med dette i media før de har hatt drøftinger med de ansatte, ifølge Aftenposten.

Det kan være brudd på spillereglene i arbeidslivet som er nedfelt i hovedavtalen.

- Ikke hatt drøftinger

- Vi ble enige med ledelsen senest mandag om at drøftinger om nedbemanninger ikke er påbegynt. Vi finner det derfor merkelig at han nå går ut med dette offentlig, sier hovedtillitsvalgt Eirik Bornø i Negotia til Aftenposten.

- Hvis det er slik at det er vedtatt, så er det i så fall i strid med hovedavtalen, sier Bornø.

Han reagerer også på at ledelsen vil spare penger ved å innføre nye pensjonsordninger uten å ha tatt det opp med de ansatte.

Ansetter flere i India

Samtidig som EDB skal nedbemanne på IT-driftsavdelingen i Norden, skal de bemanne opp avdelingene i India og Ukraina fra rundt 1550 til 2000 ansatte. IT-kompetanse er vesentlig billigere i disse landene enn i Norden.

- Vi har gjentatte ganger fått forsikringer om at satsingen i disse landene ikke skal gå på bekostning av de ansatte i Norge. Men det ser jo annerledes ut nå, sier han.

Flytter til lavkostland

Bransjeorganisasjonen IKT Norge tror vi kommer til å se mer av dette framover.

- Det å sette ut stadig mer av IT-utviklingen til lavkostland som for eksempel India er en sterk trend som vi bare kommer til å se mer av, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Han tror likevel ikke det skaper problemer for nordiske ansatte i IT-bransjen.

- Vi tror ikke det blir IT-arbeidsløshet av betydning, sier Hoff til Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.