IT

– Rart om Norge ikke stiller

Administrerende direktør Trine Tveter i Standard Norge håper norske eksperter vil bidra til videreutvikling av ODF-standarden.
Administrerende direktør Trine Tveter i Standard Norge håper norske eksperter vil bidra til videreutvikling av ODF-standarden.
Anders Brenna
3. nov. 2009 - 07:08

Få ting kan fremstå som så tørt som dokumentstandarder, men når beslutningene skal tas våkner IT-bransjen raskt.

Hvilke standarder som skal følges, og hvordan de blir spesifisert, kan i stor grad avgjøre hvilke IT-systemer som blir valgt når kundene skal kjøpe programvare.

Både leverandører og kunder har derfor stor interesse av å påvirke hvordan de forskjellige standardene blir seende ut.

ODF-gruppe

Nå oppretter Standard Norge en egen ODF-gruppe, og inviterer interesserte til å bidra med sin kompetanse og sine innspill.

– Dette er en flott mulighet til å melde seg på for å revidere ODF-standarden, sier Trine Tveter, administrerende direktør i Standard Norge til Teknisk Ukeblad.

Offentlige etater må bruke ODF

ODF er en av tre dokumentformater som offentlige etater er pålagt å bruke ved publisering av informasjon, og den eneste av formatene tilrettelagt for redigering.

De to andre er HTML for informasjon som er lesbar, og PDF for lesbare dokumenter der layout også skal bevares.

Demonstrasjon mot standard

Da det skulle stemmes over hvorvidt Microsofts OOXML-standard skulle godkjennes på lik linje med ODF, ble det bråk i både Norge og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For første gang ble det til og med arrangert en demonstrasjon i gatene, der motstanderne av OOXML ga klart uttrykk for sin mening.

OOXML (Office Open XML) er en dokumentstandard som springer ut fra Microsoft, og deres svært utbredte kontorpakke Microsoft Office, mens ODF (Open Document Format) springer ut fra åpen kildekode-miljøet.

Kan videreutvikle

OOXML ble ikke lagt til som et av de godkjente alternativene som offentlige etater kan bruke, selv om den ble godkjent som ISO-standard.

Standard Norge har hatt en egen arbeidsgruppe for OOXML, og nå inviterer de eksperter til å bidra i en tilsvarende gruppe som skal jobbe med videreutviklingen av ODF.

– Vi håper på stor norsk deltagelse i revisjonsarbeidet, for det er en reell mulighet for å videreutvikle standarden, sier Tveter.

SN/K 185

Hvor omfattende arbeid det er snakk om for de som melder seg til tjeneste, kommer an på hva deltagerne og bidragsyterne kommer med av innspill.

Det kan dreie seg om alt fra små justeringer og detaljer, til store utvidelser.

Lars Marius Garshol, konsulent i Bouvet og leder av standardkomiteen SN/K 185.
Lars Marius Garshol, konsulent i Bouvet og leder av standardkomiteen SN/K 185.
– Det er ikke helt klart, men det ligger i kortene at standarden er underspesifisert, sier Lars Marius Garshol.

Garshol jobber til daglig som konsulent i Bouvet med Emnekart som sin ekspertise, og han er leder av SN/K 185, den norske speilkomiteen for internasjonale ISO/IEC JTC 1/SC 34.

Denne komiteen er anvarlig for flere arbeidsgrupper. I tillegg til ODF, er det egne arbeidsgrupper for Emnekart, OOXML og en egen arbeidsgruppe for interoperabilitet mellom ODF og OOXML.

– Skal interop-gruppen ha noen mening, må begge standardene være under ISO's kontroll, sier Garshol.

Ekspertgruppe

Det er snakk om en ekspertgruppe, så de som melder seg til tjeneste bør allerede ha erfaring fra arbeid med dokumentstandarder. Det vil i praksis si at Standard Norge ønsker deltagere med programmeringsbakgrunn, samt en god teknisk forståelse av XML.

Andre interessegrupper med spesialbehov kan gjerne komme med innspill, men Standard Norge ser helst at de sender stafettpinnen videre til en teknisk ekspert som kan ivareta sine interesser.

De som deltar i arbeidsgruppen vil få tilgang til alt av informasjon, mens utenforstående får beslutningene når de er tatt.

Interesserte som ønsker å følge med uten å delta, kan komme med sine innspill når arbeidsgruppen legger sine forslag ut på en høringsrunde, men Standard Norge håper at fagfolk med kvalifisert bakgrunn for sterke meninger velger å bli ordentlig med fra start.

Forventer at Norge stiller opp

Prosjektleder Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge mener det internasjonale standardiseringsmiljøet forventer at Norge stiller med ODF-eksperter.
Prosjektleder Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge mener det internasjonale standardiseringsmiljøet forventer at Norge stiller med ODF-eksperter.

Det er Standard Norge som oppnevner medlemmer av den internasjonale gruppen som Norge skal bidra til.

– Kravet vi stiller til de som er medlem internasjonalt, er at de er medlem av den norsk komiteen, sier Bjørnhild Sæterøy.

Sæterøy er prosjektleder i Standard Norges, og ansvarlig for den norske komiteen.

Hun håper engasjementet rundt OOXML og ODF for halvannet år siden gjenspeiler et ekte engasjement blant alle som jobber med utvikling relatert til dokumentstandarder, og at de interesserte melder seg for tjeneste.

– Det ville vært rart om Norge som engasjerte seg så sterkt, ikke stiller med medlemmer til den internasjonale medlemsgruppen, sier Sæterøy.

Les mer: ISO/IEC JTC 1/SC 34

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.