Ramirent i Bergen er blitt fossilfrie - hele utleievirksomheten følger etter innen 2023

Avdelingen i Bergen har de allerede nådd målet og blitt landets første fossilfrie kundesenter.  I tillegg vil resten av Region Vest være fossilfrie i løpet av året.

Det er laget et eget klistremerke, en form for «Svanemerking» av de fossilfrie maskinene.
Det er laget et eget klistremerke, en form for «Svanemerking» av de fossilfrie maskinene. Foto: Ramirent
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
1. okt. 2021 - 08:51

– Vårt langsiktige mål er at Ramirent skal være en nullutslippsbedrift, og det første delmålet er at vi skal være fossilfrie i løpet av 2023. Vi har startet med Region Vest der alle kundesentrene skal være fossilfrie allerede innen 2021. Og aller først ut er altså Bergen som ble helt fossilfrie allerede tidlig i år, forklarer direktør for CC Rental i Ramirent Norge; Lars Magne Zahl.

Fikk maskiner i retur fra Bergen kommune

Direktør for CC Rental i Ramirent Norge; Lars Magne Zahl, opplyser at samtlige kundesentre i Region Vest skal være fossilfrie innen årsskiftet. <i>Foto:  Christian Hatt</i>
Direktør for CC Rental i Ramirent Norge; Lars Magne Zahl, opplyser at samtlige kundesentre i Region Vest skal være fossilfrie innen årsskiftet. Foto:  Christian Hatt

Det er flere grunner til at Ramirents kundesenter i Blomsterdalen i Bergen, med sine 13 ansatte, er et lite hestehode foran alle andre maskinutleie-avdelinger i Norge. En av årsakene er Bergen kommune som med sin offensive miljøpolitikk «kick-startet» det hele. 

 – Ja, i fjor fikk vi maskiner i retur fra Bergen kommune fordi de ikke gikk på fossilfritt drivstoff. Bergen kommune ligger langt fremme i forhold til satsing på miljøvennlig drift, og returen av maskinene ble en ekstra vekker for oss.  I stedet for å sortere ut hvilke prosjekter vi kunne levere til med dagens maskin-tilbud så kartla vi hvilke maskiner som faktisk kunne benytte fossilfri brensel. Det viste seg jo at de aller fleste maskinene enten allerede var godkjent for å gå på bio-diesel eller var elektrisk drevet, forklarer kundesenterleder i Bergen; Cato Martinussen.

 Subsidierer biodiesel

– Dermed kvittet vi oss med de to diesel-tankene og gikk over til å kun tilby og levere maskiner som enten er elektriske eller som går på biodiesel. Selv om biodiesel er dyrere enn vanlig diesel subsidierte vi dette på vegne av kundene slik at de får produktene til samme pris med garantert levering av biodiesel, forklare kundesenter-lederen.

– Vi taper jo litt på dette i starten, men det er det verdt på lang sikt. For på miljøsiden skal vi ligge helt i front, sier kundesenter-lederen i Bergen som legger til at de også har laget et eget klistremerke, en form «Svanemerking», av de fossilfrie maskinene. – Tilbakemeldingene fra kundene er utelukkende positive, og de setter selvsagt stor pris på at de får leie fossilfrie maskiner uten at det koster noe ekstra, sier Martinussen.

Region Vest følger etter før jul

Og regionleder for Ramirent Vest, Solveig Hellstrøm, er ikke i tvil om at de vil nå målet om å bli fossilfrie innen 2021.

– Her i vest er vi, som i Ramirent-systemet for øvrig, veldig opptatt av bærekraft og samfunnsansvar. For det er ikke bare kunder som Bergen kommune som stiller stadig høyere krav til miljøvennlige maskiner. De andre kommunene og kundene kommer etter i full fart. Så vi fant tidlig  ut at det med å bli fossilfrie ikke var noe å vente med lenger, og vi har da heller ingen problemer med å nå målet om å bli fossilfrie innen utgangen av året. Vi har allerede byttet ut til biodiesel-tanker på kundesentrene og holder nå på med den siste miljømerkingen av maskinene, opplyser Hellstrøm.

Investerer tungt i elektriske maskiner

Direktør for CC Rental i Ramirent Norge; Lars Magne Zahl,  understreker at Ramirent har som målsetning å ligge langt framme innen miljø og bidra til en positiv og bærekraftig utvikling innen bransjen.

– Vi ønsker å være proaktive til det beste for våre kunder og for miljøet. Blant annet går vi nå inn og satser tungt på investeringer innen elektriske maskiner og utstyr. Dette vil jo være helt avgjørende for at både vi og utleiebransjen skal nå målet om nullutslipp, påpeker Zahl.

– Vi er stolte over å være det første fossilfrie utleie-kundesenteret i landet, sier kundesenterleder ved Ramirent i Bergen; Cato Martinussen(t.v.), her sammen med servicarbeider Ove Johan Fredriksen, leder elektro; Roger Inge Torsvik, kundebehandler Christian Tangerås Andersson og servicarbeider Magne Sagstad Kronen. <i>Foto:  Ramirent</i>
– Vi er stolte over å være det første fossilfrie utleie-kundesenteret i landet, sier kundesenterleder ved Ramirent i Bergen; Cato Martinussen(t.v.), her sammen med servicarbeider Ove Johan Fredriksen, leder elektro; Roger Inge Torsvik, kundebehandler Christian Tangerås Andersson og servicarbeider Magne Sagstad Kronen. Foto:  Ramirent
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.