BYGG

Rådgiverne vil ha passivhus

JA TAKK: Rådgivende Ingeniørers Forening, her ved administrerende direktør Liv Kari Hansteen og leder av fagutvalget for tekniske installasjoner, Ottar Skarstein, sier ja takk til passivhus. RIF mener byggenæringen er klar og støtter et påbud fra 2015.
JA TAKK: Rådgivende Ingeniørers Forening, her ved administrerende direktør Liv Kari Hansteen og leder av fagutvalget for tekniske installasjoner, Ottar Skarstein, sier ja takk til passivhus. RIF mener byggenæringen er klar og støtter et påbud fra 2015. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
7. feb. 2011 - 11:43

Dette er saken

  • Arnstadutvalget foreslo å innføre krav om passivhusstandard fra 2015, mens siste frist etter vedtak i EU er 2020.
  • Byggenæringens Landsforening tok dissens på dette punktet og vil ikke ha påbud før 2020.
  • Kommunal- og regionaldepartmentet har bedt om innspill til stortingsmeldingen om bygningspolitikk som skal legges frem høsten 2011.
  • I sitt innspill tok BNL nok en gang til orde for ikke å gjøre passivhusstandard obligatorisk. I sitt brev skrev BNL at: Videre går vi mot passivhusstandard på nye bygg og lavenergistandard på eksisterende bygningsmasse, og her er ferdigheter og kunnskap i dag ikke gode nok.
  • Ikke alle i byggenæringen er enige i dette, og Skanska-direktør Petter Eiken sendte sitt eget brev til KRD der han tok itl orde for å innføre passivhusstandard allerede fra utgangen av 2014.

– Dette har vi holdt på med i ti år nå, dette kan vi, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

– Men dert er helt klart en krevende øvelse og det krever nøye oppfølging i alle ledd. De som aldri har bygget passivhus må endre sine arbeidsvaner, de vil trenge råd. De rådene er tilgjengelige og hvis de blir fulgt kan alle bygge passivhus, fortsetter hun.

Hansteen viser til at RIF har skrevet brev til Kommunal og Regionaldepartementet og understreket viktigheten av at anbefalingene i Arnstadrapporten følges opp og da særlig i forhold til strenge nybyggkrav.

BNL-sjefen: – Vi er ikke for passive

Les også: BNLs syv krav til regjeringen

Tverrfaglig

For en byggmester som ikke har gjort dette før er det viktig å ha et tverrfaglig team bak seg som tenker helhet. Og uavhengig av hvor dyktig byggmesteren er så bør det være en form for uavhengig kontroll, sier Ottar Skarstein fra rådgivningsselskapet AF. Skarstein er nyvlagt leder for RIFs fagutvalg for tekniske installasjoner.

Han mener at disse støttefunksjonene kan komme fra husleverandøren, for eksempel Mesterhus som har passivhus i sin katalog eller fra rådgivere som har prosjektert huset.

– Det er jo ikke snakk om mer enn å bygge riktitg, men kravene til detaljene er så mye større enn for et tradisjonelt bygg. Så er det viktig å prosjektere først og bygge etterpå, det går helt galt hvis du prosjekterer og bygger samtidig.

Byggenæringen: Full passivhus-splid i byggenæringen

Kommentar: Inkompetansens høyborg

Ja, vi kan

– Ja, hvis vi setter alle kluter til så mener RIF at byggenæringen kan klare å bygge passivhus fra 2015. Vi kan ikke være noen bremsekloss og vi støtter påbud fra 2015. Vi synes det er bakstreversk å bremse, passivhus er kommet for å bli, sier Hansteen.

– 2015 er jo noen år til, det vil være forutsigbarhet nok. Dessuten kan vi ikke bare ta hensyn til de dråligste, sier hun.

Les også: – Passivhus blir standardhus

Og: – Passivhus er teknologisk overmot

Estetikk

Mange av de passivhusene som til nå er ført opp oppfattes ikke som veldig pene. Flate tak, små vinduer, kompakte og med så liten overflate som mulig.

– Det er jo fortsatt bygget forholdsvis få slike i Norge. Jeg tror det er behov for en estetisk utvikling, og den kan skje raskt hvis det kommer et påbud. Mye av det som er bygget til nå er nok påvirket av byggestilen i Syd-Tyskland og Østerrike der det er bygget mange passivhus, sier Skarstein.

Spesielt ved store rehabiliteringer mener han det er viktig å få på plass et regime som åpner for dispensasjoner der oppgradering til passivhus vanskelig kan la seg kombinere med å bevare det opprinnelige designet til et bygg.

Les også: Entreprenørforeningen uten klimamening

Byggevareleverandørene

Skarstein mener at også byggevareleverandørene må på banen når stadig flere bygg blir passivhus og finne løsninger.

– Siden det er så viktig at materialene kommer tørre på plass så blir nok just-in-time leveranser mye viktigere. Om byggenæringen ikke går helt til prefabrikkerte moduler og elementer så kan delvis industrialisering være aktuelt. Ferdig kappete stendere i riktig lengde kan være en ting å vurdere. Entreprenørene må nok vurdere sine innkjøpsorndinger.

Mer om passivhus:

Vil ha passivhus inn i undervisningen

Oslo-skoler blir klimaforbilder

Setter rekord – håper den blir slått

Trenger kjøleanlegg i lavenergihus

Passivhus med leire, halm og treskruer

Energivennlighet lønner seg

– Passivhus får ikke fukt og sopp

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.