BYGG

Vil ha passivhus inn i undervisningen

SPRER KUNNSKAP: Guro Hauge og Lavenergiprogrammet vil ha økt fokus på passivhus hele veien fra grunnutdanning via høyere utdanning og til etterutdanning.
SPRER KUNNSKAP: Guro Hauge og Lavenergiprogrammet vil ha økt fokus på passivhus hele veien fra grunnutdanning via høyere utdanning og til etterutdanning. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
21. jan. 2011 - 17:02
Vis mer

Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet vil ha økt fokus på de kompetanseproblemene byggenæringen står overfor når passivhus blir vanlig. Hun håper at et undervisningsopplegg kan være klart til neste skoleår starter over sommeren.

– Vi får se, Nå skal vi først utarbeide en skikkelig beskrivelse, men jeg opplever at det er både ønske og vilje til å få det til hos de forskjellige aktørene.

Byggenæringens organisasjoner er orientert om arbeidet, men foreløpig ikke med i forberedelsene.

– Når opplegget er mer konkretisert ønsker vi å få dem med.

Behovet er der, Byggenæringens Landsforening tok dissens da Arnstadutvalget foreslo å gjøre passivhusstandard til krav allerede fra 2015. Den viktigste begrunnelsen var da at kompetansen ikke var god nok.

Les også: – Passivhus blir standardhus

Positiv

Undervisningsetaten i Oslo kommune er positive til å ta passivhus inn i undervisningen. Etter et første møte med Lavenergiprogrammet har Utdanningsetaten blitt med i en arbeidsgruppe som skal utvikle ideen videre til et konkret prosjekt.

– Hvis dette blir konkretisert og vi får en finansiering på plass er det absolutt realistisk at dette kan bli tatt i bruk allerede i kommende skoleår, sier Lars Juterud, avdelingsdirektør i Utdanningsetaten.

– En del av disse byggemetodene har til nå ikke vært mye i bruk i Norge. Vår oppgave er å sette elevene og lærlingene i stand til å bygge konstruksjoner som andre utvikler.

Les også: Trenger kjøleanlegg i lavenergihus

BYGGEFELT: På Mortensrud i Oslo er det første store feltet med passivhus under bygging. 17 eneboliger skal det bli. OBOS

Etterutdanning

Også de som er i arbeid skal få sin dose kurs, hvis det går som Lavenergiprogrammet vil.

– Vi starter forberedelsene nå på nyåret, vi skal se på innholdet og hvordan vi best skal tilpasse kursene de forskjellige yrkesgruppene i byggenæringen, sier Hauge.

Hun forteller at en av utfordringene er å se hvor mye de kan presse inn på kortest mulig tid, uten at det går ut over kvaliteten.

– Vi må ta hensyn til at mange bedrifter ikke har anledning til å gi slipp på ansatte i særlig lang tid for å gå på kurs.

Les også: – Passivhus er teknologisk overmot

Der er hun helt på linje med BNL som i et brev til Kommunal og Regionaldepartementet om den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk selv tar opp problemet. I brevet skriver BNL: "Små bedrifter har forståelig nok spesielle utfordringer med å avsette tid til medarbeidernes systematiske kompetanseutvikling. En annen årsak er at særlig de mindre håndverksbedriftene tradisjonelt har vært lite orientert mot mer teoretisk kunnskap som grunnlag for fagutøvelsen."

I det samme brevet skriver BNL at kompetanseløft er "tvingende nødvendig" og at kunnskap om blant annet passivhus i dag overhodet ikke dekkes i utdanningen av fagarbeidere.

Mer om passivhus:

Første sykehus med passivhusstandard

Aktive for passive hus

– Passivhus får ikke fukt og sopp

Dagslys fra innsiden

Dissens om passivhus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.