ENERGI

Puslete strømnett stopper småkraft

Ole K. Helgesen
9. juni 2006 - 13:06
Vis mer

Mange steder i landet er kapasiteten i linjenettet for liten til å ta inn ny produksjon.

Dermed slipper ikke småkraftverkene til hvis ikke kapasiteten utvides. Utbyggerne må selv betale store deler av regningen.

– Mye av potensialet for små kraftverk ligger i grisgrendte strøk hvor linjene ikke er dimensjonert for innmating av kraft. Hvis kapasiteten skal økes, må småkraftutbyggerne betale urimelig store anleggsbidrag, sier Svein Peder Sund, daglig leder i Småkraftforeningen.



Insentiver til nettselskapene

Sund mener at nettselskapene har for få insitamenter for å utvide kapasiteten i nettet.

– Det er et stort kraftunderskudd i Norge. Satt på spissen, burde derfor myndighetene betale småkrafteiere for å koble seg på nettet. Nettselskapene må i alle fall få insentiver for å utvide kapasiteten.

Rådgiver i energirådgivingsselskapet ECgroup, Svein Sandbakken, mener det er vanskelig å lage et insentivbasert reguleringssystem som gir optimale vilkår for småkraftutbyggerne.

– Systemet er fornuftig, selv om det nok fører med seg noen uheldige konsekvenser. Hvis nettselskapene skulle fått insentiver for å bygge ut nett som ikke var bedriftsøkonomisk lønnsomme, ville det trolig ført til at netteier også hadde gjort ufornuftige investeringer i nettet.



Nytt reguleringssystem

Vassdrags- og energidirektoratet (NVE) arbeider for tiden med et nytt reguleringssystem for nettselskapene som skal oppmuntre til investeringer for å sikre forsyningssikkerheten.

Systemet skal innføres i 2007.

I dokumenter fra utredingsarbeidet med det nye systemet fastslår NVE at det ut i fra praktiske, tekniske og økonomiske rammevilkår ikke er mulig å lage et insentivbasert reguleringssystem som gir perfekt samsvar mellom bedriftsøkonomiske insentiver til å investere og den antatte samfunnsøkonomiske lønnsomheten for hver enkelt nyinvestering.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mer rettferdig

Informasjonsdirektør Sverre Sivertsen i NVE mener likevel at det nye reguleringssystemet vil gi småkraftutbyggere mer rettferdige vilkår: – Det nye systemet skal ta samfunnsmessige hensyn. Men problemene knyttet til nettkapasiteten er kompliserte. For eksempel er det vanskelig for netteier å bygge ut kapasitet i et område på grunn av noen små kraftverk før det i det hele tatt er avklart om de får konsesjon. I tillegg er det viktig at nyutbygginger ikke blir uforholdsmessig dyre for nettkundene.











Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.