NETTARKIV

- Punktum for thorium-debatten(KUN PAPIR)

NOK: Statens stråleverns siste rapport konstaterer at uran og thorium i et miljøperspektiv er relativt like.
NOK: Statens stråleverns siste rapport konstaterer at uran og thorium i et miljøperspektiv er relativt like.Bilde: colourbox.com

Dette er saken

Statens strålevern kom nylig med rapporten "Miljøkonsekvenser og regulering av potensiell thoriumrelatert industri i Norge", laget på oppdrag fra Miljøverndepartementet.

Rapporten konstaterer at thoriumkraftverk ikke er noe bedre for miljøet enn uranbaserte kraftverk.

  • Utvinning fra Fensfeltet, Norges største thoriumforekomst, kan bli vanskelig. Thoriumet der forekommer i ulike mineralfaser og liten kornstørrelse.
  • Deponier av radioaktivt avfall vil kunne øke stråledosen for lokalbefolkning og -miljø.
  • Avrenning fra slagghauger vil gi spredning av radioaktivitet også lenge etter utvinningen er avsluttet.
  • Thorium er mindre langlivet enn uran, og er noe gunstigere i et avfallsperspektiv.
  • Det er også mindre vannløselig, og har lavere risiko for grunnvannsforurensning.

Statens strålevern kom i forrige uke med en rapport som konstaterer at forskjellene mellom uran og thorium til bruk i kjernekraftverk er små.

Miljøkonsekvensene og ulykkesrisikoen er relativt like, men strålevernet vil ikke ha noen del i thorium-beslutningen.

– For sammenlikningens skyld har vi sagt at forskjellene er små. Om Norge skal ha atomkraftverk eller ikke, er det dog ikke vi som tar stilling til, det ligger utenfor vårt faglige mandat. Og hvilke risikoer man kan akseptere i slike kraftverk, er et politisk spørsmål, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.Slutt

Bellona har sagt at de mener rapporten bør være punktum for diskusjonen om thorium i Norge.

– Statens Strålevern avkrefter med dette at thorium er snill atomkraft, som flere tidligere har hevdet. Bruk av thorium fører til høyradioaktivt avfall og risikoen for ulykker vil alltid være tilstede, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Arbeiderpartiets Tore Nordtun, nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier at rapporten er en gedigen bekreftelse på det man tidligere har trodd.

– Thorium har vi allerede lagt til side, og vi legger det enda mer til side nå. Å gå videre på thoriumssnakket til blant annet FrP er helt uaktuelt. Vi har tidligere bestemt oss for at dette ikke er svaret på det norske energispørsmålet. Rapporten stadfester også dette mye sterkere enn før, og bør fungere som en veiledning for det politiske systemet, sier han.FrP uenig

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er absolutt ikke enig.

– Det er viktig å understreke at rapporten tar utgangspunkt i miljøeffektene ved at man delvis erstatter uran med thorium i konvensjonelle reaktorer. Rapporten tar dermed ikke hensyn til at reaktoren tilpasses til å bli et genuint thoriumkraftverk, som har vært forutsetningen fra FrP og mange andre. Det er nettopp derfor vi har et svært langsiktig perspektiv i denne saken, fordi det vil ta tid å utvikle dette, skriver han i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.