Norge bør bli en storeksportør av fornybar energi til et Europa som hungrer etter grønn kraft.
Det er hovedkonklusjonen i bransjens første felles strategidokument, Energi21, som ble lagt fram på Energiuka 2008.
Les også:
Ikke komplett
Men strategien har klare mangler, mener flere.
– Vi må gjerne jobbe for å bli ledende på fornybar energi, men vi konkurrerer med andre land i Norden når det kommer til grønn energi de neste 15 årene. Det faktum bærer Strategi21 ingen spor av, mener administrerende direktør Hans Henrik Horn i et av Norges største vannkraftselskap, E-CO Energi, som eies av Oslo kommune.
Horn heller kaldt vann i årene på visjonsivrige i bransjen.
Grønt overskudd
– Det vil ikke være behov for norsk fornybar energi i Norden de nærmeste 15 årene, minst. Både i Sverige, Finland og Danmark er det vedtatt programmer for biovarme for kraftproduksjon og for vindkraft. Hvis du legger sammen hva disse landene skal produsere av fornybar energi og antatt forbruk i de samme landene, er det overskudd av grønn kraft i Norden de kommende årene, sier Horn.
Han synes også tanken om å eksportere grønn kraft fra Norge til Europa er lite fornuftig, med tanke på at overføringskapasiteten fra Norden til Europa er sprengt. Dersom Norge skal klare å eksportere kraft, mener han det er potensial i å rette denne mot Nederland, Belgia og sør for vindkraftbeltet i Tyskland, i tillegg til land i Sør-Europa, som Italia. Men at det vil være lurt, tror han ikke.
For dyrt
– Transport av kraft til Europa vil koste svært mange penger. Et tenkelig tall er mellom 20-40 milliarder. Vi er nødt til å forholde oss til markedets betalingsvilje, og dersom målet er å øke produksjonen av fornybar energi, må produksjonen legges der hvor det virkelig er behov for den, og ikke langs Finnmarkskysten, sier Horn.
Direktøren er ikke alene om å kritisere energibransjens nye strategi.
For å oppfylle målene i Strategi21 mener strategigruppa at Olje- og energidepartementet må øke dagens bevilgningsnivå til 400 millioner kroner i året. Dette skal ifølge strategigruppa utløse minst 2,4 milliarder kroner i private investeringer i året.
– Peanuts
– Det beløpet er peanuts, og medfører neppe investeringer i den størrelsesorden de anslår. Markedsdynamikken må styres via grønne sertifikater, ikke gjennom FoU-midler, mener Torleif Ahlsand i investeringsselskapet Northzone Venture.
Merkelig beskjedent, mener Frederic Hauge i Bellona, og påpeker at Klimaforliket i Stortinget vedtok større bevilgninger til FoU på fornybar energi enn det Strategi21 ber om.
Skal Norge innta en ledende rolle krever det at regjeringen vrenger lommeboken, mener E-CON-direktøren.
– Hvis Norge skal ha en sjanse til å bli storeksportør av grønn kraft, må staten putte inn to milliarder kroner årlig i en tiårsperiode. Og kun konsentrere seg om offshore vindkraft, og ikke spre innsatsen på mange bein slik Strategi21 ber om, sier Horn.