OLJE OG GASS

Ptil vil ha mer makt

Ptil-direktør Magne Ognedal ønsker å være en sterkere stemme i debattene rundt sikkerheten på sokkelen.
Ptil-direktør Magne Ognedal ønsker å være en sterkere stemme i debattene rundt sikkerheten på sokkelen. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
22. sep. 2011 - 08:52

Som Teknisk Ukeblad skrev tidligere har LO-forbundene nå gått sammen ut i protest mot den norske samarbeidsmodellen, også kalt trepartssamarbeidet.

Modellen har en høy stjerne internasjonalt, og under Macondo-ulykken ble den trukket frem som en foregangsmodell.

Uenighet

Direktør i Petroleumstilsynet (Ptil), Magne Ognedal, sier også at det er rom for forbedring av trepartssamarbeidet.

– Sikkerhetsforum og Regelverksforum fungerer rimelig godt. I samarbeidet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver ser vi noen tilfeller hvor det er uenighet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, men slik vil det som regel være, sier Ognedal til Teknisk Ukeblad.

Dobbelt så mye jobb - samme antall fagfolk

Trenger gjennomgang

Ognedal mener dagens regelverk kan trenge en ny gjennomgang.

– Vi holder på med en kartlegging av hvilke muligheter vi har og hva vi kan bidra med. Vi ønsker å være mer aktive i områder hvor vi ser forbedringsmuligheter og få i gang diskusjoner. Et spørsmål er hvorvidt arbeidstakerne inviteres med, slik de skal. Jeg vet at arbeidstakerne føler de ikke alltid blir invitert med, sier Ognedal.

Nylig kom Stortingsmelding nr. 26, også kalt HMS-meldingen, hvor det pekes på at det har vært en økning i antall hendelser.

Statoil og Ptil gransker Visund parallelt

Åpner for bøter

Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad, sier det er usedvanlig viktig at trepartssamarbeidet fungerer i petroleumssektoren.

– Norge blir sett på som en rollemodell internasjonalt. Vi er opptatt av å følge opp trepartssamarbeidet. Vi ser ikke noe godt alternativ til en slik strategi, men vi ser at det trengs en kontinuerlig oppmerksomhet rundt trepartssamarbeidet for å få det til å fungere godt i praksis, sier Støstad.

I HMS-meldingen åpnes det blant annet opp for bruk av bøter i tilfeller ved gjenvendende brudd på Arbeidsmiljøloven.

Ptil skal holde bransjen i ørene

Etterlyser eksempler

OLF, som representerer oljeselskapene, sier de alltid vil strebe etter å bli bedre, også i trepartssamarbeidet.

– Samtidig vil vi sette pris på om fagforbundene tar eventuelle saker de er uenige i opp med oss. Bare da kan vi få den dialogen trepartssamarbeidet er fundert på, sier kommunikasjonssjef i OLF, Kjetil Hjertvik.

– Styrk Ptil før ulykkene skjer

Ikke mot samarbeid

Han etterlyser at fagforeningene kommer med konkrete eksempler på hva som kan bli bedre.

– I våre prosjekter innen helse, arbeidsmiljø og sikkerhet er vi svært klare på at vi inviterer med oss representanter fra arbeidstakerorganisasjonene. At vi av og til er uenige, betyr ikke at vi er i mot samarbeid. Snarere tvert om, sier Hjertvik.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.