FORSVAR

PST har styrket mistanken mot spionmistenkt gjesteforsker

Onsdag løper fengslingen av den spionmistenkte russiske forskeren i Tromsø ut. PST ønsker fortsatt fengsling og mener etterforskningen har styrket mistanken.

Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe sier at etterforskningen av den spionmistenkte gjesteforeleseren ved Universitetet i Tromsø har styrket mistanken mot mannen.
Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe sier at etterforskningen av den spionmistenkte gjesteforeleseren ved Universitetet i Tromsø har styrket mistanken mot mannen. Foto: Terje Pedersen / NTB
9. mai 2023 - 07:53

Det er nå et halvt år siden gjesteforskeren ved Universitetet i Tromsø ble pågrepet.

Mannen sier selv at han heter José Assis Giammaria og er brasilianer, men norsk politi mener han er en russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin. Han knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

PSTs påtaleansvarlige i saken, politiadvokat Per Niklas Hafsmoe, sier til TV 2 at grunnlaget for å mistenke mannen for grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter er blitt styrket under etterforskningen.

– Men jeg kan ikke si noe mer om hvorfor, hva og hvor mye, sier Hafsmoe.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsker derfor fortsatt fengsling av mannen.

– Gitt sakens karakter vil vi ønske ham fengslet fram til hovedforhandlingen, sier politiadvokaten.

Den spionsiktede har i løpet av seks måneder i varetekt ikke ønsket å forklare seg for politiet.

I Tromsø jobbet han i en gruppe som forsket på hybride trusler og krigføring. Før det jobbet han i Canada, der han blant annet skrev akademiske artikler.

I en artikkel fra 2019 kommenterer han kanadisk basepolitikk. Han tok til orde for at Canada bør satse på permanente maritime baser i nordområdene for å styrke sin strategiske posisjon.
Statsadvokat Frederik Ranke sier at han ikke vil anke frifinnelsen av den tidligere NTNU-professoren.
Les også

Anker ikke frifinnelsen av tidligere NTNU-professor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.