PST er koblet inn i gigantsalg på Svalbard

En tomt på 60 kvadratkilometer er lagt ut til salgs på Svalbard for 3,5 milliarder kroner. Ifølge eierne kan kinesiske kjøpere være interessert.

Tomta som er til salgs på Svalbard på 60.000 mål har fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier de siste dagene. Nå er PST koblet på salget. Bildet er fra Longyearbyen.
Tomta som er til salgs på Svalbard på 60.000 mål har fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier de siste dagene. Nå er PST koblet på salget. Bildet er fra Longyearbyen. Foto: Eirik Helland Urke
14. mai 2024 - 08:32

− Nei, Kina er en kjøper her, absolutt, det vet vi. Kina har interessert seg veldig i Arktis og ønsker å ta posisjoner. Så de er en svært nærliggende og reell kjøper. De er også tilknyttet Svalbard-traktaten, sier advokat Per Kyllingstad til Børsen.

Han representerer selger AS Kulspids som ber om 300 millioner euro, tilsvarende rundt 3,5 milliarder norske kroner, for tomta som utgjør 0,1 prosent av Svalbard − og er på størrelse med Manhattan.

Eierselskapet mener timingen for salget er god med tanke på både geopolitiske forhold, økt fokus på Arktis, klimaendringer og situasjonen i Europa. Til den amerikanske nyhetstjenesten Bloomberg sier advokaten at en mulig kjøper får mulighet til å etablere et strategisk fotfeste i regionen.

Tomta på 60.000 mål har vært i eiernes hender i mer enn 100 år. 

Neptun Glomfjord Green Ammonia AS skal produsere hydrogen basert på elektrolyse med vannkraft i Glomfjord Industripark.
Les også

Kastet ut Freyr – gir strømmen til selskap som ikke har tomt

Eneste privateide

Arealene skal være de eneste privateide på Svalbard.

Kyllingstad sier til den amerikanske avisen at de har prøvd å selge eiendommen til ikke-kontroversielle kjøpere uten at det har ført frem.

Til Børsen sier den norske advokaten at det ikke er noen restriksjoner som begrenser et eventuelt salg til Kina. 

TV2 skriver at PST nå er koblet på saken. De skal være i dialog med Nærings- og fiskeridepartementet om salget. 

– PST holdes orientert. Blir vi bedt om å gi våre vurderinger, gjør vi det. Utover det har vi ingen kommentar til saken, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til TV2.

Flere interesserte kjøpere

Advokat Kyllingstad sier til TV2 at det har vært flere interesserte kjøpere gjennom helgen. Den norske advokaten mener Svalbardtraktaten er krystallklar på at alle stater som er tilsluttet den, skal likebehandles, og at norske myndigheter ikke kan legge noen begrensninger på salget av eiendommen.

AS Kulspids annonserte eiendommen i Financial Times på lørdag. Det skal ha skapt mye oppmerksomhet rundt salget. Venstres OIa Elvestuen mener selgerne opptrer utidig, mens Christian Tybring-Gjedde (Frp), er svært skeptisk til et mulig eiendomssalg til kinesere på Svalbard, ifølge Aftenposten. Han sitter i utenrikskomiteen på Stortinget.

Minedykkerkommandoen fra Marinen øver på å håndtere sabotasjeaksjoner hvor det brukes eksplosiver. Her trener de på et scenario hvor noen har skjult en bombe i en forsendelse til Ukraina.
Les også

– Vi blir veldig godt mottatt når vi kommer med militære styrker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.