INDUSTRI

Prøvedrift ved Norsun i gang

Knut Strøm
6. feb. 2008 - 10:12

– Vi har hatt en hektisk periode med bygging av et nytt industribygg og montering av de første delene av produksjonsutstyret. Alle entreprenører har arbeidet skikkelig hardt for at vi skulle starte prøveproduksjonen denne dagen, sier prosjektleder Trond Furuberg.

Reisingen av det nye fabrikkbygget på Årdalstangen startet 15. mars i fjor og noe av prosjekteringen av bygget med en gulvflate på 18 500 kvadratmeter foregikk under de innledende byggearbeidene. I desember var deler av bygget klart for å ta imot det første produksjonsutstyret.



Strøm og vann

Tilførsel av elektrisk strøm og kjølevann er to sterkt viktige faktorer for fabrikken. Spesielt kjølevann er kritisk. Derfor er det tre uavhengige kjølevannssystemer. Rundt fem trekkere skal monteres for hver måned videre fremover. Det skal monteres totalt 70 trekkere.

Han vil ikke si noe om hvor mye de skal investere i fabrikken. Men selve produksjonsutstyret vil koste langt mer enn selve byggingen av fabrikken. Til tross for et hardt byggmarked, har de stort sett holdt budsjettet med små overskridelser.



God fremdrift

– Vi ligger to til fire uker etter de opprinnelige planene, men det er tross alt et komplisert bygg og det er oppført i et trangt byggemarked. Ut fra dette er vi svært tilfreds med fremdriften av byggingen. Alle har vært flinke til å stå på, sier Furuberg.

– Det er ikke lett å finne firmaer til å ta på seg slike vanskelig oppdrag i dagens markedssituasjon, men vi har heldigvis greid det, sier han. Til tider har det vært 120 til 130 personer i aktivitet på bygget.

Produksjonskapasiteten ved fabrikken i Årdal er på rundt 180 MW og antall ansatte skal trappes opp etter hvert fra dagens 70 til 140 i løpet av året. Fabrikken blir med denne kapasiteten en av de største i verden som produserer monokrystallinske skiver for solceller.



Tynne monokrystallinske skiver

Inne i de åtte meter høye trekkerne trekkes en ca. to meter lang sylindrisk en-krystall opp av en kvartsdigel fylt med svært rent smeltet silisium med en temperatur på ca. 1430 °C. Trekkingen er en langsom prosess som tar 40 til 50 timer

Deretter skal krystallen formes slik at den blir kvadratisk før den blir saget opp i svært tynne skiver med tykkelse på ca. 200 mikrometer. Sagingen skjer ved bruk av et nett av tynn ståltråd som føres gjennom materialet sammen med et skjæremiddel bestående av silisiumkarbidpartikler og glykol.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gjenvinning

Årsforbruket av selve sagwiren vil kunne rekke 120 ganger rundt ekvator når produksjonen går for fullt. Skjæremiddelet blir gjenvunnet og brukt på nytt.

Produksjonen krever renromsteknologi for å produsere den kvaliteten som Norsun har som målsetting, ikke minst i forbindelse med pakking og preparering av smeltediglene. Selve trekkingen krever laminær, partikkelfri luft over hver trekker. – Selve trekkerne er laget etter våre egne spesifikasjoner, sier Furuberg. For å varme opp smeltediglene brukes egen patentbeskytte metode



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.