IT

Privatpersoner blokkerer mobilnettet med GSM-repeatere

Telenor opplever en eksplosjon i klager.

En repeater-pakke kan kjøpes for noen hundrelapper på internett.
En repeater-pakke kan kjøpes for noen hundrelapper på internett. Bilde: Creative Commons
12. apr. 2014 - 18:39

De siste ukene har Teknisk Ukeblad tatt for seg teknologi som enkeltpersoner bruker for å forstyrre eller forsterke ulike typer signaler. Vi har hørt at sjåfører kjører rundt med GPS-jammere på norske motorveier, og at andre jammer mobilsignaler på flytoget.

Men dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen forteller til Teknisk Ukeblad at et enda større problem er at folk setter opp ulovlige GSM-repeatere.

Dette er bokser som sender og mottar signaler til en basestasjon, slik at mobiler i nærheten kan få forsterket dekning.

Problemet er at repeatere ofte blokkerer for andre mobilbrukere på samme basestasjon. Nylig har slike blitt avdekket av Post- og teletilsynet, blant annet i Asker og ved Østfoldhallen utenfor Fredrikstad.

Les også: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

- Ulovlige repeatere er et stort problem. Det er som å lete etter nåla i høystakken, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
- Ulovlige repeatere er et stort problem. Det er som å lete etter nåla i høystakken, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Eksplosjon i klager

Telenor har opplevd en eksplosjon i klager på mobilnettet, etter at folk har fått signalet overdøvet av en repeater. Det er det tydeligvis mange som ikke bryr seg om. Og de er vanskelige å finne, sier Amundsen.

– Ulovlige repeatere er et stort problem. Det er som å lete etter nåla i høystakken.

Det er ikke ulovlig å selge og kjøpe repeatere, men bruken må være godkjent av mobiloperatørene, som aldri gir ut tillatelser til privatpersoner.

Flere norske aktører selger likevel slike repeatere til privatkunder. Det finnes også et stort marked for dette på internett, og en repeater-pakke kan kjøpes for noen hundrelapper.

– Vi ser mange av dem i Østlands-området, hvor repeatere jammer ned en hovedbase. Det gjelder gjerne små firmaer i industriområder, men også hyttefolk og enkeltpersoner. Det er krystallklart at det er ikke lov uten operatørenes godkjennelse, og det er ingen som tillater private repeatere.

Les også: Google fikk ja til å sende internett-ballonger over Norge

– Markedet øker

Torstein Lunde er daglig leder i selskapet Holund, som er leverandør av GSM-repeatere, og forteller at selskapet selger mange slike repeatere. Han sier at deres produkter oppfyller EØS-krav til radio- og teleterminalutstyr.

Selv om firmaet opplyser at repeaterne deres krever tillatelse, kan Lunde ikke garantere for at alle som kjøper dem har det. Han forstår imidlertid godt at folk bruker dem.

– Dette markedet øker. Mobiltelefonene får flere og flere funksjoner, men signalstyrken blir ikke noe bedre. Kunder har valget mellom å leve med dårlig dekning, eller bryte loven, ifølge Lunde.

Han mener at repeatere burde være tillatt installert av godkjente firmaer.

– Slik som det er i dag florerer det av GSM-repeatere som ikke holder tekniske krav, og som selges fra nettet direkte til forbruker. Dermed er det ingen kontroll på hvor utstyret blir installert. Dette skaper større og større problemer for operatørene. De burde være interessert i å få bedre kontroll over hvor produktet havner.

Les også: Dette var den første GSM-samtalen

– Må kunne fjernstyres

Det resonnementet er Amundsen i Telenor dypt uenig i.

Han forteller at repeatere er nødt til å ha fjernstyring for å unngå forstyrrelser. Da kommer prisen på ferdigmontert utstyr fort opp i 150.000 kroner.

– Vi har selv gått bort fra repeatere i de store byene, de tar for mye kapasitet fra basestasjonene. I stedet bruker vi mindre basestasjoner. Det finnes en del repeatere i landet, men vi må kunne fjernstyre dem. De repeaterne som Holund selger er av en helt annen type. De lar seg ikke fjernstyre, og da forstyrrer de veldig ofte andre brukere.

Amundsen bruker den siste frekvensauksjonen for 800- og 900 MHz-båndet som et eksempel.

Når det kommer slike endringer i nettet har man ikke mulighet til å tilpasse repeaterne uten fjernstyring, og da kan plutselig signalet fra en annen operatør enn tenkt bli forsterket.

Les også: "Det er to steder man ser til når det gjelder videokonferanser: Silicon Valley og Oslo"

Dramatiske konsekvenser

GSM-repeatere fikk oppmerksomhet for fire år siden, da Post- og teletilsynet sendte ut en pressemelding med klar beskjed om at slike er forbudt å brukle uten tillatelse fra mobiloperatørene. 

Assisterende direktør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Aarsæther, forteller at de i flere tilfeller har gitt bøter for bruk av GSM-repeatere. Det gjelder blant andre fergeselskapet Fjord1, og rederiet Farstad Shipping.

Sistenvnte fikk en bot på rundt 50.000 kroner etter at selskapet hadde unnlatt å fjerne utstyret etter gjentatte advarsler. Privatpersoner har fått bøter på mellom 2500 og 5000 kroner.

Når Teknisk Ukeblad snakker med Stein Haugan, senioringeniør og seksjon for frekvenskontroll, har han nylig vært ute og funnet en slik boks i Asker. For noen uker siden fant han en ved Østfoldhallen utenfor Fredrikstad. De fleste tilfellene er basert på klager fra Telenor, forteller han.

– Det går i bølger, i noen perioder finner vi mange, noen ganger er det få.

Repeateren utenfor Fredrikstad påvirket åtte forskjellige dekningssektorer, forteller Bjørn Amundsen.

– Støyen forsvant i det øyeblikk den ble fjernet. Dette har dramatiske konsekvenser i nettet.

Les også:

EU-parlamentet har bestemt seg. Nå skal roaming-satsene vekk

– Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

Nå kommer telefonen med både Android og Windows  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.