NATURVITENSKAP

Prisdryss til Snøhvit

PENGEMASKIN: Snøhvitanlegget har generert kontrakter for 35,6 milliarder kroner.
PENGEMASKIN: Snøhvitanlegget har generert kontrakter for 35,6 milliarder kroner.Bilde: STATOIL

Noen av landets og Nordens gjeveste teknologipriser ble delt ut under Technology Awards i Olavshallen i Trondheim under Technoport.

Statoil fikk Einar Brendengs teknologipris for utbyggingen av Snøhvit. Prisen deles ut av NTNU og Sintef for anvendt bruk av avansert teknologi, og består av en glasskulptur laget av Cathrine Maske.

Begrunnelsen for prisen er at «Snøhvit-utbyggingen er første skritt på en spennende og utfordrende vei videre i nordområdene. Den måten Snøhvit bygges ut på åpner veien for en bærekraftig og fremgangsrik olje- og gassindustri med et langt tidsperspektiv i dette området. Det vil deberørte selskapene, landsdelen og Norge tjene på.»Dobbel pris i nord

Statoils virksomhet på Snøhvit og i nordområdene er også bakgrunnen for selskapets egen forskerpris. Den gikk til professor Sveinung Løset, som har forsket på isproblematikk og arktisk teknologi. Siden 80-tallet har han ledet prosjekter for innhenting av isdata og kartlegging av utfordringer knyttet til bruken av teknologi i nordområdene.

Prisen består av et kunstverk og 200 000 kroner. I vedtektene for prisen heter det at arbeidet må ha gitt bidrag av «vesentlig betydning for selskapet.»Mobil kommunikasjon

Den gjeveste enkeltprisen stakk en dansk forsker av med. Telenors nordiske forskningspris på 250.000 kroner ble tildelt professor Ramjee Prasad ved Universitetet i Ålborg. Juryen begrunner valget av Prasad slik:

«Prasads arbeid har hatt klar betydning for teknologiutviklingen, for å etablere forståelse for selve konseptet og for å utvikle det. Han er en foregangsmann i forhold til fremtidig mobilkommunikasjon etter UMTS. Det er komiteens vurdering at dette arbeidet vil få stor betydning fremover.»Pris for å berge liv

Teknisk Ukeblads lesere vil kjenne igjen vinnerne av innovasjonsprisen innen Helse og IT. Firmaet Photosense har utviklet «banebrytende teknologi som vil bidra til å redusere dødeligheten knyttet til en av de mest alvorlige og hyppigste krefttypene. Den teknologien som årets prisvinnere har utviklet vil øke legens effektivitet, spare pasienter for unødvendige kirurgiske inngrep og bidra til lavere dødsrate gjennom tidligere og bedre diagnostisering.»

Innovasjonsprisen innen Helse og IT tildeles en kandidat eller et fagmiljø som har utmerket seg innen innovasjon knyttet til teknologi/helse. Prisen er på 90 000 kroner.Eksportpris

I tillegg ble den lokale eksportørprisen Midt-Norge delt ut til Teeness ASA. Hovedproduktene fra

Teeness er i dag vibrasjonsdempende verktøyholdere basert på egne patenter. De får prisen for over lang tid å ha arbeidet aktivt, profesjonelt og målrettet og oppnådd lønnsomt eksportsalg.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.