OLJE OG GASS

Presser Lien for å få hemmeligholdt ekspertvurdering av Utsira

– Nødvendig for at vi skal gjøre jobben vår, sier flere i Energi- og miljøkomitéen.

Olje- og energiminister Tord Lien svarer ikke konkret på om han vil gi Stortinget innsyn i regnestykkene for elektrifisering fra ekspertene i Oljedirektoratet.
Olje- og energiminister Tord Lien svarer ikke konkret på om han vil gi Stortinget innsyn i regnestykkene for elektrifisering fra ekspertene i Oljedirektoratet. Bilde: Peder Qvale
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
21. feb. 2014 - 11:30

Teknisk Ukeblad avdekket i forrige uke at både Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet hemmeligholder et dokument som skal inneholde oppdaterte kostnadsanslag for elektrifisering av feltene på Utsirahøyden.

Flere i Energi- og miljøkomiteen mener det er helt nødvendig for Stortinget å få se ekspertvurderingen for å kunne følge opp vedtakene rundt Utsirahøyden.

– Det er mulig han tror han kan gå til neste vår før han sier fra til Stortinget, men det kommer ikke Stortinget til å finne seg i. Beskjeden til Statoil om at de må sikre nok strøm til hele Utsirahøyden må komme i løpet av våren, og så raskt så mulig. Jo raskere den kommer, jo enklere er det for Statoil å følge opp, dersom Lien ønsker å sikre fremdriften på Utsirahøyden, sier Heikki Holmås (SV).

Les også: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

Vil se Liens faktagrunnlag

I forrige uke bekreftet Statoil at har valgt en løsning for Johan Sverdrup-feltet som i første omgang ikke åpner for elektrifisering av de andre feltene på Utsirahøyden.

Holmås reagerer på at departementet før dette, 15. januar, sendte ut en pressemelding der Lien uttalte at elektrifisering av hele Utsirahøyden blir «mange milliarder kroner dyrere enn tidligere antatt», samtidig som at departementet hemmeligholder hva de bygger dette på.

I den forbindelse stilte Holmås skriftlig spørsmål til Tord Lien om han vil sørge for at rapportene gjøres tilgjengelige for Stortinget og offentligheten, slik at alle har samme faktagrunnlag.

Les også: Dropper elektrifisering av hele Utsirahøyden

Unntatt offentlighet

Ekspertene i Oljedirektoratet har på oppdrag fra Olje- og energidepartementet vurdert blant annet kostnadsestimater for forskjellige kraftløsninger til Utsirahøyden. Det er dette dokumentet Stortinget nå vil se.

Nylig fikk Holmås svar fra Lien. Olje- og energidepartementet henviser til at dokumentene er unntatt offentlighet for å sikre forsvarlige interne avgjørelsesprosesser.

Lien svarer ikke konkret på om han vil gi Stortinget innsyn i de aktuelle dokumentene. I svaret heter det at:

«Departementet er opptatt av at det offentlige ordskiftet er mest mulig basert på fakta og kunnskap og vil bidra til å legge til rette for det også i denne konkrete saken.»

– De sier de ønsker og legge til rette, men sier ikke når og hvordan, sier Holmås, som er skuffet over at Stortinget ikke har fått se kostnadsanslagene.

Se de ulike kostnadsanslagene: ODs elektrifiserings-anslag: 421 kroner per tonn CO2. Statoil: 2000 kroner

Må stille krav

Holmås mener det helt nødvendig at Lien stiller tydelige krav til oljeselskapene om at de andre feltene på Utsirahøyden skal elektrifiseres, slik Stortinget vedtok i utbyggingsplanene for blant annet Edvard Grieg og Gina Krog-feltet.

Han mener pressemeldingen som Olje- og energidepartementet sendte ut 15. januar var et uttrykk for det motsatte.

«Regjeringen jobber for å kunne realisere kraft fra land til de tre andre feltene på Utsirahøyden, og forventer også at selskapene jobber for å kunne realisere dette. Departementet vil tett følge viktige veivalg for framtidig kraftløsning til området», skriver Lien i svaret til Holmås.

I svaret heter det videre at Oljedirektoratet nå skal gå gjennom materialet for konseptvalgstudiet for Johan Sverdrup, inkludert det som gjelder kraft fra land-løsningen.

Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden.
I svaret heter det videre at Oljedirektoratet nå skal gå gjennom materialet for konseptvalgstudiet for Johan Sverdrup, inkludert det som gjelder kraft fra land-løsningen.Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden. Statoil

Les også: Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

Vil ha Lien på teppet

Holmås vil nå innkalle olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til debatt i Stortinget, slik en nylig endring i forretningsordenen åpner for.

– Vi må få Tord Lien til å komme til Stortinget og fortelle hvordan han har tenkt til å følge opp stortingsvedtakene om elektrifisering, sier Holmås.

Energi- og miljøkomiteen sendte i forrige uke også brev til Olje- og energidepartementet der de ber om innsyn i kostnadsanslagene fra Oljedirektoratet.

De har fremdeles ikke fått svar, ifølge komiteleder Ola Elvestuen (V).

Teknisk Ukeblad forsøkte torsdag ettermiddag å få en kommentar fra Olje- og energidepartementet.

Les også:

Bare usikkerheten på Sverdrup tilsvarer oljen i Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Gina Krog og Gudrun

Statoil: Elektrifisering utsatte konseptvalget

«Vi setter en boks på et stativ, så trekker vi noen kabler»  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.