NETTARKIV

Porten til USA

6. mai 2002 - 10:52

Norske selskaper har investert for 22 milliarder kroner i Canada. Norge er nummer ni på listen over land som investerer i Canada, og på sjetteplass av de europeiske landene. - Det var en stor overraskelse for meg at norske bedrifter er så aktive, forteller handelsattaché Rick Stephenson ved den canadiske ambassaden. Han ønsker enda flere norske selskaper velkommen til det vidstrakte landet mellom USA og Nordpolen.

- Vi håper at statsbesøket av Hans majestet kong Harald 5. og dronning Sonja fra 6. til 9. mai skal få norske bedrifter interessert i å etablere seg i Canada, spesielt dersom de ønske innpass i det amerikanske markedet. En undersøkelse fra revisjonsfirmaet KPMG viser at etableringskostnadene i Canada bare er 2/3 av hva de er i USA.

Eksportrettet

Landet med det røde lønnebladet på flagget er USAs største handelspartner. 85 prosent av all vareproduksjonen eksporteres. - Hjemmemarkedet er for lite, og gjennom Nafta-samarbeidet ligger USA åpent for oss. Men vi har også stor eksport til land som Mexico og Europa, sier Stephenson.

Ifølge KPMG er Canada det mest lønnsomme landet å investere i når ny virksomhet skal etableres. Både etableringskostnadene og papirarbeidet er langt enklere i Canada enn i noe annet land i den vestlig sfæren. Sammenliknet med USA er lønnskostnadene nesten 40 prosent lavere.

Vi er det land i verden hvor folk har høyest utdanning. 41 prosent av befolkningen har universitetsutdanning, mot bare 10 prosent i USA. KPMG-undersøkelsen viser også at canadierne er mer lojale mot bedriften de arbeider i. Dette gir selskaper som etablerer seg i Canada, gode muligheter til å få en stabil arbeidsstokk. Vi vet at dette var en av faktorene som lå til grunn da Raufoss etablerte en ny bildelfabrikk i Canada, sier Stephenson.

Regjeringen i Canada har etablert gunstige ordninger for arbeidstillatelse til personer med ønsket kompetanse. - Disse ordningene omfatter automatisk ektefellene. Vi har rundt 20.000 slike immigranter årlig. Nordmenn er hjertelig velkomne.

Norsk i Quebec

Delstaten Quebec har fransk som offisielt språk. Her har det vært mye politisk uro, og en del av befolkningen har ivret for å løsrive seg fra Canada. I 1992 sa flertallet av befolkningen i Quebec nei til å danne en egen republikk, men å forbli en del av Canada. Etter folkeavstemningen har separatistene blitt langt roligere, og utenlandske bedrifter har igjen begynt å investere i provinsen. Både Norsk Hydro og Raufoss har investert i Quebec. I Trois Riviere har Hydro sin store magnesiumfabrikk, mens Raufoss har nylig etablert en bedrift i Boisbriand.

Den canadiske staten støtter særlig opp om forskning og utvikling samt eksportrettede aktiviteter. For hver 41. cent en bedrift bruker til FoU, støtter staten opp med 59 cent. Årsaken til denne fra norsk synspunkt kraftige subsidieringen, er at Canada har som overordnet mål å bli blant verdens tre fremste land innen FoU.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Senker skatten

For ytterligere å tiltrekke seg kunnskapsindustri, reduserer canadierne selskapsskatten til 21 prosent innen 2005. Det er mange grunner til at Canadas regjering kan foreta slike grep. Ett av de viktigste er at landet har et stort eksportoverskudd, og at statsregnskapet er solid i pluss. Dette gir regjeringen et økonomisk handlerom som kommer bedrifter og nyskaping til gode.

Andre fordeler for bedriftsetableringer er, ifølge KPMG-rapporten, at Canada har de laveste leveomkostningene for G7-landene, som er verdens syv rikeste land. I tillegg er lønnsnivået for ledere betydelig lavere enn i USA. For eksportrettede bedrifter bistår regjeringen med å dekke reiseomkostninger i forbindelse med markedsføringskampanjer for små og mellomstore bedrifter. - Vi mener at vi har svært gunstige betingelser for norske bedrifter som ønsker å etablere seg i Nord-Amerika.

fakta om Canada

Forbundsstat med konstitusjonelt monarki

Uavhengig stat i 1982 med dronning Elizabeth som overhode

30 millioner innbyggere, 350.000 norskættede

Areal 10 millioner km 2, eller 30 ganger Norges areal

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.