OLJE OG GASS

– Politikerne forstår ikke tidsaspektet

IEA sier det haster å få ned CO2-utslippene. Natur og Ungdom mener politikerne ikke forstår tidsaspektet i klimadebatten.
IEA sier det haster å få ned CO2-utslippene. Natur og Ungdom mener politikerne ikke forstår tidsaspektet i klimadebatten. Bilde: colourbox.com
Maiken Ree
15. nov. 2011 - 12:45

Nestleder i Natur og Ungdom, Silje Lundeberg, mener bildet som males av olje- og energiminister Ola Borten Moe og av Det internasjonale energibyrået (IEA) er unyansert.

– Det tar ikke inn over seg det tallene faktisk sier, og hva som vil skje dersom vi ikke gjør noe, sier Lundeberg.

IEA: – Vi når ikke togradersmålet

Det haster

Ifølge nestlederen fastslo FNs klimapanel allerede i 2007 at utslippene må ned innen 2015. IEAs World Energy Outlook (WEO) har 2017 som det magiske årstallet.

– Vi har visst lenge at det haster å løse disse problemene, men det er ignorert. I Norge skyver alle bort debatten rundt utslippskutt. Dagens politikere ser ikke rekkevidden i deres avgjørelser. Det som avgjøres nå gjelder for uoverskuelig fremtid, sier Lundeberg.

Silje Lundeberg, Natur og Ungdom
Silje Lundeberg mener politikerne må våge å ta upopulære avgjørelser. Natur og Ungdom

Kutt i alle sektorer

Natur og Ungdom mener løsningen er utslippskutt i alle sektorer.

– Litt for ofte blir man blind, og fokuserer kun på en sektor. Vi må snarere se på hvordan vi produserer energi, kutte utslipp fra gasskraftverkene og petroleumssektoren. De eksisterende plattformene på sokkelen på elektrifiseres, og vi må vurdere utvinningstempoet på sokkelen. Også transportsektoren må kutte utslipp ved å bygge ut et godt kollektivtilbud og sette inn restriktive tiltak for å redusere trafikken. Man må satse på de tiltakene som vil være upopulære i dag, men applauderes på lang sikt, sier Lundeberg.

Global CO2-skatt helt nødvendig

Utslipp per person

– Både IEA og andre eksperter fastslår at det store utslippsproblemet ikke ligger i Norge eller Europa. Er dere ikke enige i det?

- Det er et internasjonalt problem, og klimaproblemene kjenner ingen landegrenser. Men man må se på utslippene per person. Det viser størrelsesforholdet, og at Norge er på verdenstoppen innen utslipp. Det er tall som Norge alt for lett prøver å fraskrive seg ansvaret for, sier Lundeberg.

Vil gi blaffen i SVs klimakrav

CCS en del av løsningen

I går sa IEAs visedirektør, Richard Jones, til Teknisk Ukeblad at de kommer med sterke advarsler i årets WEO. Byrået er tydelige på at Europa ikke er det store problemet når det kommer til energietterspørsel og utslipp.

– Norge er ledende innen CCS i dag, men kanskje kan regjeringen gjøre mer for å utvikle teknologien på et internasjonalt nivå. Det er vel og bra å snakke om hva vi må gjøre i Europa. Men Europa er ikke problemet. Etterspørselen etter energi i Europa vokser ikke særlig, men det gjør det i Kina og India. Disse menneskene har en rett til et bedre liv. Vi trenger en global løsning, hvor CCS kan være en del av det. Mesteparten av landene i verden har kullkraft. Dersom vi kan hjelpe disse landene med å bruke en eksisterende ressurs og rense den, vil det være en bra løsning. Kull vil ikke forsvinne, ikke i min livstid, sier Jones.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.